Nro 1-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Aina ; 
Avainsanat: Heureka, tiedekeskus, Vantaa, Maan alle, Älykäs kaupunki, Suojaan!


Matka maan ytimeen. Kuva: Heureka

Maan alle Heurekassa

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka tarjoaa tietoa ja oivallusta tavalla, josta innostuu koko perhe.


  Maan alle -uutuusnäyttely johdattaa kävijät geologian, kaivosten ja maanalaisen rakentamisen maailmaan. Näyttely kertoo ihmisen kaikenlaisen maanalaisen toiminnan vaikutuksesta jokapäiväiseen elämäämme. Näyttely muodostuu kolmesta kokonaisuudesta, maanalaisesta rakentamisesta, kaivosteollisuudesta ja geologiasta.

Malmikoiran matkassa

  Suomessa koulutettiin 1960-luvulla malminetsintään koiria, jotka erinomaisen hajuaistin avulla löysivät malmikiviä niiden tuoksun perusteella. Maan alle -näyttelyssä Malmikoira-maskotti ohjaa kävijöitä erityisesti lapsille sopiviin kohteisiin. Iso piirroshahmo johdattaa ohjaamaan kaivuria, kokeilemaan kallioporaussimulaattoria, ja vaskaamaan kullanhuuhdontapisteellä hiekasta aitoa kultaa. Löytäjä saa pitää kultahipun muistona näyttelystä, jossa kerrotaan myös kullanhuuhdonnan menetelmistä ja välineistä sekä kultaryntäyksistä.

  Äänen, valaistuksen ja muotoilun avulla toteutetussa aidontuntuisessa kaivostunnelissa tutustutaan maankuoren rakenteeseen sekä tutkitaan mineraalien syntyä ja kallioperän kivilajeja. ”Kaivoksessa” kerrotaan myös kaivosteollisuudesta ja sen historiasta sekä havainnollistetaan mineraaliteollisuuden vaikutusta arkeemme. Kaivoksen toiminnoista on nähtävänä pienoismalleja, ja kallion uumenissa pääsee myös kokeilemaan tunnelin perän panostamista, kallionporausta ja kaivurilla lastaamista.

Uusi älykäs kaupunki

  Älykäs kaupunki -näyttely kertoo siitä, kuinka tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään esimerkiksi liikenteen, turvallisuuden, energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamisessa. Näyttelyssä voi muun muassa tutkia ajankohtaista liikennetietokuvaa Euroopan lentoliikenteestä, Suomenlahden laivoista tai pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä sekä tutustua satelliittipaikannuksen toimintaperiaatteisiin. 


Älykäs kaupunki-näyttelyn ajosimulaattori. Kuva: Heureka
Ajosimulaattorilla pääsee kokeilemaan ajamista Tampereen keskustasta uudelle Rantaväylälle auton uusien älyominaisuuksien avustamana. Pelastusvenesimulaattorissa yritetään etsiä Helsingin edustalla mereen pudonnut uhri.

Suojaan

  Heurekan Suojaan!-näyttely vie jännittävälle matkalle kuvitteelliseen Suoja-tutkimuskeskukseen. Näyttelyn eri kohteissa kerätään virtuaaliseen tutkimuspassiin tehtäväpalautteita. Vältä yllätykset -kohteella esitellään erilaisia tapoja saada tosiaikaista tilannetietoa ympäristöstä. Muuta näkymättömäksi -kohteella voi kokeilla suojavärityksen tekemistä metsä- ja kaupunkiympäristöissä. Vältä läpäisy -kohteella verrataan luonnossa esiintyviä suojakuoria ja ihmisten suojavarusteita sekä teknologian avulla kehitettyjä entistä parempia materiaaleja. Näyttelyn lopuksi voi kerrata eri suojautumistapoja uuden Laivanupotus 2.0 -pelin avulla. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kanssa.

  Heurekassa voi samalla lipulla tutustua näiden lisäksi myös kaikkiin muihin esillä oleviin näyttelyihin.

www.heureka.fiTekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »