Nro 1-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kevät ; 
Avainsanat: Urheilumuseo, Helsinki, Olympiastadion, Tapio Rautavaara, Reissumies, perusparannus

Erikoisnäyttelyn aiheena Tapio Rautavaara


Tapio Rautavaara Lontoon olympialaisissa vuonna 1948. Kuva: Urheilumuseo

Elokuva, musiikki ja urheilu 
kohtaavat Urheilumuseossa

Tapio Rautavaaran syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta 8.3.2015. Urheilumuseo juhlistaa merkkivuotta Reissumies – Tapio Rautavaaran tarina -erikoisnäyttelyllä – olihan Rautavaara paitsi koko kansan tuntema reissumies ja rakastettu kestotähti, myös kansainvälisissä arvokisoissa menestynyt urheilija.


  Tapio Rautavaara saavutti urheilu-uransa aikana kaikkiaan viisi keihäänheiton Suomen mestaruutta. Olympiadebyyttinsä hän teki vuonna 1948 Lontoon olympialaisissa, jossa voitti keihäänheiton olympiakultamitalin. Myöhemmin keihäs vaihtui jouseen, ja lahjakkaana urheilijana Rautavaara kehittyi nopeasti hyväksi jousiampujaksi menestyen sekä SM- että MM-tasolla. 

  Rautavaaran elokuvaura oli alkanut jo vuonna 1945, kun hän sai ensimmäisen elokuvaroolinsa elokuvasta Vain sinulle. Sittemmin hän esiintyi yli 20 elokuvassa. Tapio Rautavaara on myös yksi Suomen pidetyimmistä laulajista. Laulelman mestariksi kuvaillun Rautavaaran esittämistä kappaleista tunnetuimpia ovat muun muassa Reppu ja reissumies, Päivänsäde ja menninkäinen sekä Sininen uni.

  Reissumies-näyttelyssä tutustutaan Rautavaaraan niin urheilijana, laulajana kuin näyttelijänäkin. Näyttelyä elävöittävät esineet, valokuvat ja filmit, ja se avautuu yleisölle 7.3.2015.

Tietoa ja elämyksiä pysyvässä näyttelyssä

  Reissumies-näyttelyn lisäksi Helsingin Olympiastadionilla sijaitsevassa Urheilumuseossa on mahdollista tutustua pysyvään näyttelyyn, jossa perehdytään suomalaisen urheiluhistorian merkittävimpiin tapahtumiin ja ilmiöihin. 

 
Urheilumuseon pysyvää näyttelyä. Kuva: Urheilumuseo
Myös monet urheilusankarit ovat edustettuina: näyttelystä löytyy monien vaiheiden jälkeen museoon tiensä löytänyt Matti Nykäsen mitalikokoelma sekä juoksijalegenda Paavo Nurmen kuuluisa kullattu piikkari. Uudemmillakin maailmantähdillä on osansa näyttelyssä, ja esillä ovat esimerkiksi Mika Häkkinen, Jari Litmanen ja Teemu Selänne.

  Museossa on oma osionsa olympiakisoille ja suomalaisten olympiasankareiden saavutuksille sekä kesä- että talviolympialaisissa. Myös Helsingin olympialaisista 1952 on runsaasti tietoa ja esineistöä.

Urheilumuseo uudistuu Olympiastadionin perusparannuksen myö

  Vuosi 2015 on Helsingin Olympiastadionilla sijaitsevan Urheilumuseon viimeinen toimintavuosi ennen stadionin perusparannusta. Parannuksen myötä museo saa käyttöönsä lisää näyttelytilaa ja perusnäyttely uusitaan täydellisesti. Uudistunut Urheilumuseo avaa ovensa yleisölle taas vuonna 2019.

www.urheilumuseo.fiTekstin kirjoittiHenriikka Heikinheimo


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »