Nro 1-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Päivälehden museo, Helsingin Sanomat, Uutisten aika, Painokellari, kirjapainohistoria


Työnäytös Painokellarissa. Kuva: Milla von Konow

Päivälehden museossa 
ovet auki median maailmaan

Päivälehden museo kertoo suomalaisen uutistyön historiaa Helsingin Ludviginkadulla. Peruskokoelman lisäksi aiheeseen pääsee tutustumaan vaihtuvien teemanäyttelyiden ja työesitysten kautta.


  Päivälehden museo on yksi Suomen suosituimmista erikoismuseoista. Sen toiminta on maksutonta, ja antiin voi tutustua joko itsenäisesti tai asiantuntevan oppaan johdolla. Myös opastus on ilmainen. Opastuksia järjestetään Uutisten aika -päänäyttelyyn, Painokellariin ja ajankohtaisiin vaihtuviin näyttelyihin. 

  – Opastus on hyvä tilata muutama päivä ennen vierailua, ohjeistaa museonjohtaja Saila Linnahalme

Työnäytöksiä Painokellarissa 

  Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus. Museolla on riveissään perinteisen painotyön taitajia, jotka kertovat kiinnostavia tarinoita ja antavat työnäytteitä. 

  – Lehdenteko on mittava prosessi, johon sisältyy lukuisia työvaiheita. Tekniikan kehittyessä monet ammattikunnat ja laitesukupolvet ovat joutuneet väistymään. Yksi asia kuitenkin on ja pysyy: lehti on saatava painetuksi ja jaetuksi niin, että tilaaja voi lukea sen aamukahvia nauttiessaan, museonjohtaja listaa. 

Juuret vuodessa 1889 

  Päivälehden museo perustettiin Helsingin Sanomien muutettua Sanomataloon. Ludviginkadun tiloilla on kuitenkin pitkät perinteet sanomalehdenteossa ja paikka haluttiin säilyttää museona. Museon pysyvä päänäyttely Uutisten aika esittelee suomalaista sanomalehtityötä 1800-luvun loppupuolelta aina nykypäivään. 


Koululaisia tutustumiskierroksella. Kuva: Milla von Konow
  Historia alkaa Päivälehden perustamisvuodesta 1889. Päivälehden ja sen seuraajan Helsingin Sanomien tarinaa kerrotaan uutisten, uutiskuvien, esineiden, filmien, pelien ja multimedioiden avulla. 

Matkailijoille oiva tukikohta 

  Saila Linnahalme antaa matkailijoille mukavan vinkin. 

  – Päivälehtimuseo on ryhmämatkailijoille oivallinen kaupunkitukikohta. Meillä on käytössä myös säilytyslokerot, jonne voi jättää kantamuksensa ja kierrellä museokäynnin jälkeen vaikka lähiympäristössä. Kävelymatkan päässä ovat niin kauppatori kuin Esplanadikin monine kohteineen ja katukahviloineen. 

  Päivälehden museoon on katutasosta esteetön pääsy. 

Topelius pääosassa 2015 

  Sakari Topeliuksen satukokoelma Lukemisia lapsille (Läsning för barn) ilmestyi vuonna 1865. Ensimmäisestä painoksesta tulee kuluneeksi 150 vuotta, ja museo kunnioittaa sitä Satumaan sankarit -näyttelyllä 18.2.–20.8.2015. 

  Loppuvuodesta 2015 museo käy läpi perusteellisen remontin ja aukeaa joulukuussa. Museo profiloituu entistä enemmän sanan- ja tietämisenvapauden kysymyksiin. 

  – Suomen sananvapaustilanne on kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvä ja kelpaisi vaikka vientituotteeksi. Päivälehden museon uusi konsepti on ainutlaatuinen: en tiedä toista vastaavanlaista, kertoo museonjohtaja Saila Linnahalme. 
Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »