Nro 1-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Teatterimuseo, vuorovaikutteisuus, näyttely, Backstage, Arkadia-teatteri, nukketeatteri, lavastus, teatteriasut, työpajat, tyhy, lomaseikkalu, tapahtumat, juhlat


Käynti Teatterimuseossa on mieleenpainuva elämys. Kuva: Teatterimuseo

Sukellus teatterimaailmaan

Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Teatterimuseossa on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille.


  Teatterimuseon mielenkiintoiset näyttelyt kertovat teatteritaiteen eri puolista kokemisen kautta. Moniammatillisena yhteistyönä toteutetut näyttelyt hyödyntävät vuorovaikutteisuutta, teatteridramaturgiaa ja työpajoja. Vierailijoille museokäynti on teatteriesityksen tapaan mieleenpainuva elämys.

Kurkistus kulisseihin

  Teatterissa yleisö näkee vain näyttelijät, mutta esityksen tuottamiseen tarvitaan aina monikertainen määrä tekijöitä. Teatterimuseon pysyvä näyttely Backstage vie näyttämön taakse kurkistamaan, miten esityksiä tehdään, mistä esittämisessä ja teatterissa on kyse ja minkälaista esittäjän työ oikeastaan onkaan.

  Näyttelyssä on esillä suomalaisen esittävän taiteen historiaa ja nykyisyyttä valottavia upeita pukuja sekä lavastuspienoismalleja, jotka on valaistu aidonnäköisiksi räätälöidyin kuituvaloin. Teatteripuvuissa voi läheltä katsottuna nähdä pukusuunnittelijan ja ompelimon käyttävän mielikuvitusta varsin luovasti.

  – Haluttu vaikutelma on voitu saada aikaan vaikkapa PVC-muovista, ilmastointiputkesta tai lattiamopeista, paljastaa Teatterimuseon tiedottaja Ilona Kemppainen


Upeita teatteriasuja. Kuva: Teatterimuseo
  Vanhimmat näytteillä olevat pukuaarteet ovat Ida Aalbergin ja Axel Ahlbergin Suomalaisen Teatterin aikaiset rooliasut 1800-luvun lopulta. Näyttelyn kuvakavalkadissa vertaillaan eri teatteriperinteitä: suomalaisia ja kansainvälisiä näyttelijöitä, esittämisen lähtökohtia ja tapoja.

Itse kokeilemaan

  Backstagella on parikymmentä kokeilupistettä, joissa vierailijat pääsevät itse kokeilemaan teatterin tekemistä. Hauskat ja mielenkiintoiset tehtävät antavat samalla tietoa koko teatterialasta.

  Esimerkiksi vanhasta radiosta voi vääntää kuuluville legendaaristen näyttelijöiden kertomia teatterimuistoja tai valita jukeboksista näytelmistä tuttua teatterimusiikkia. Valo- ja äänilaboratoriossa voi yhdistellä valaistusta ja musiikkia, ja dubbauskaraokessa voi kokeilla ääninäyttelijän työtä.

  Takuulla hauskaa on muodonmuutos-pelissä, jossa kasvonsa voi yhdistää kuuluisan näyttelijän vartaloon tai konkreettisesti kokeilla vartaloa muokkaavia pukuja. Sinistudiossa voi taustalle heijastetun taustan edessä kokeilla kuinka helppoa on muuttua näkymättömäksi tai kertoa säätiedotus.

  Tunteet pelissä -näytelmäkaraokessa vierailija hyppää mukaan esityksen tapahtumiin ja ottaa kohtauksesta puuttuvan kolmannen näyttelijän roolin lukien vuorosanansa joko plarista tai tekstityksestä.

Teatterin lavalle

  Toinen Teatterimuseon pysyvistä näyttelyistä on Arkadia-teatteri, jonka koristeellinen lava on rakennettu pienoiskokoon C. L. Engelin piirtämän Arkadia-teatterin mukaiseksi. Ennen lavalle nousemista pukuhuoneen kirjavasta pukuvalikoimasta voi pukea päälleen haluamansa roolivaatteen.

  Arkadia-teatterissa voi kokeilla myös ohjaamista tai toimia puku-, valo-, tai äänisuunnittelijana.

Nukketeatteria

  Museon kolmas pysyvä näyttely on Teatterin ullakko, joka sopii erityisesti lapsille. Aika kuluu kuin siivillä teatterien tarpeiston, vanhojen efektilaitteiden ja lavasteiden keskellä. 


Nukketeatteriesity tempaa mukaansa. Kuva: Teatterimuseo.
Ullakolla on myös nukketeatterin nukkeja sekä nukketeatteri, jossa voi myös kokeilla nukketeatterin tekemistä.

Unelmien kuteita ja Salvesenin lavastuksia

  Vaihtuvien näyttelyiden Kantti-tilassa on 13.2.2015–10.1.2016 esillä pukunäyttely Unelmien kuteita. Näyttely tuo nähtäville kymmeniä historiallisia teatteripukuja kotimaisten teattereiden esityksistä 1800-luvulta 2000-luvulle. Puvut ovat merkittävä osa koko teoksen kokonaisestetiikkaa, ja ne vievät katsojan toiseen aikaan, paikkaan ja kulttuuriin. Teatteripuvutkin ovat oman aikansa tuotteita, joten muodin ja ihanteiden muutokset näkyvät epookkipuvuissakin. Esillä olevat puvut tuovat muistoja esityksistä ja pukuja käyttäneistä esiintyjistä, mutta myös pukusuunnittelijoista ja pukujen toteuttajista, joita ilman puvuista ei tulisi totta.

  Teatterimuseon toinen vaihtuva näyttely esittelee vahvasta ja omaperäisestä kielestään tunnetun Erik Salvesenin niin lavastajana, pukusuunnittelijana kuin kuvataiteilijanakin. 25-vuotisjuhlanäyttely Skenographia avautuu maaliskuussa ja esillä on kymmeniä lavastuspienoismalleja, luonnoksia ja piirroksia.

Työpajoja ja lomaseikkailuja

  Teatterimuseon toiminnallisia työpajoja on saatavana eri teemoilla, ja ne soveltuvat niin lapsi- kuin aikuisryhmille. Työhyvinvointia tukevissa työpajoissa parannetaan teatterin keinoin työntekijöiden yhteishenkeä, kommunikaatiotaitoja ja työssäjaksamista. Teatterimuseossa voi järjestää myös mieleenpainuvia juhlia, kokouksia ja tapahtumia. 


Juhlakattaus Arkadia-teatterissa. Kuva: Teatterimuseo
  Lapsiperheille on koulujen loma-aikoina tarjolla osallistavia Teatterikissan lomaseikkailuja, joiden pyörteissä tutustutaan Teatterimuseon maailmaan ja sen kokeilupisteisiin. Seikkailussa ytimenä olevaan tarinaan tutustutaan osin ohjatusti ja osin omatoimisten tehtävien sekä pienten draamallisten kohtausten avulla.

  Teatterimuseolla järjestetään vuoden mittaan myös erilaisia tapahtumia, joista tietoa saa museon nettisivujen tapahtumakalenterista.


Teatterimuseossa on taianomaista tunnelmaa. Kuva: Teatterimuseo
  Ilona Kemppaisen mukaan suosiotaan nostanut Teatterimuseo saattoi vuonna 2014 hipoa jopa kävijäennätystä. Se ei ole ihme, sillä museon värikäs valikoima teatteripukuja, lavastuspienoismalleja ja rekvisiittaa lumoaa sekä aikuiset että lapset.

www.teatterimuseo.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »