Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Raasepori, Pohja, DeliTukku, Jan Westman, luomumyymälä, kahvila, Ravintola Glöden, Lumikinkku, pönttöuuni


Kuvat: DeliTukku


DeliTukku houkuttelee kulinaristeja

Pohjan kirkonkylältä Raaseporista löytyy jokaisen kulinaristin unelma. Jan Westmanin perustama DeliTukku hemmottelee herkkusuita loistavalla valikoimallaan mitä erilaisimpia luomutuotteita. Joukkoon mahtuu kaikkea lähituottajien tarjonnasta eurooppalaisiin erikoisuuksiin.


  DeliTukku on kokonaisuus, joka käsittää todella hyvin varustellun luomumyymälän ja kahvilan ohella myös Ravintola Glödenin, jossa on yhteensä 180 asiakaspaikkaa. Palvelevalla lihatiskillä on tarjolla etupäässä West Charkin tuotteita. Kala- ja juustotiski houkuttelee sekin runsaalla paikallistuottajien valikoimallaan.   Jan Westman on koulutukseltaan kokki ja opiskellut vuosia lihateknologiaa. Westmanille hyvä ruoka ja reseptien luominen ovat sydämen asia. DeliTukun perustaminen oli hänen mukaansa looginen jatke West Chark -lihakaupalle, jossa myytiin itsevalmistettuja makkaroita ja kinkkuja. Tuotteet olivat löytäneet hyvin tiensä paikallisten ruokapöytiin sekä Länsi-Uudenmaan ravintoloihin. 


DeliTukun myymälä.
  Kysynnän kasvaessa silloinen suoramyyntipiste kävi liian pieneksi, ja myös lihanjalostukseen tarvittiin isommat tilat, kun makkaroiden valmistus haluttiin siirtää muun toiminnan yhteyteen. Sopiva paikka löytyikin läheltä, ja alkoi mittava remontti. Ankea, tyhjilleen jäänyt vanha marketti sai kymmenessä viikossa täysin uuden ilmeen. Lopputuloksena oli ”viihtyisä koko kylän olohuone”, kuten paikkakuntalaiset sitä luonnehtivat.  

Piristysruiske koko kylälle

  Kuntaliitoksen myötä osaksi Raaseporia päätynyt Pohjan kylä jäi monen kuntalaisen mielestä altavastaajan asemaan, ja palvelurakenteeseen tehdyt säästömuutokset tuntuivat mielialassa. Viime juhannuksen tienoilla Pohjan kirkonkylälle avattu DeliTukku onkin ollut todellinen piristysruiske ja hyvä uutinen koko kylälle. Se on herättänyt kylän uuteen kukoistukseen, ja matkailijatkin löytävät nyt tiensä tänne. Ei siis ihme, että yrittäjä Jan Westman valittiin ensimmäiseksi Vuoden kyläläiseksi ja yrittäjäksi Pohjassa.

  – Konsepti oli tietyllä tavoin valmiina jo alusta lähtien, sillä olemme koko ajan tehneet tiivistä yhteistyötä lähituottajien kanssa. Heidän avullaan tämä on ollut mahdollista. Myös asiakkaiden toiveena oli pitkään ollut, että saataisiin saman katon alle laajempi palvelukokonaisuus, jossa olisi myös kahvila, Westman selvittää. 


DeliTukun suosittu kahvila.
  Kahvilassa tarjottavat leivonnaiset tehdään käsityönä alusta alkaen itse. Taikinat leivotaan juureen, ja ainekset saadaan läheltä. Jauhot tulevat läheisiltä luomutuottajilta Mustion Myllystä ja Mörby Gårdista.

  Westman haluaa suosia suomalaista ja lähiruokaa. Yksi tekijä on kuitenkin ylitse muiden: vannoutuneena kulinaristina Westman pitää tärkeimpänä makua. Siitä ei tingitä.

Itsevalmistettua makkaraa ja Lumikinkkua

  West Charkin makkaroita tullaan maistelemaan kauempaakin. Makkaroiden hienovivahteinen aromi syntyy lähiseudulta saatavasta riistanlihasta. Myös Vuoden 2013 Luomutuotteeksi valittu Lumikinkku on yksi suosikkituotteista. Sen salaisuus on Westmanin reseptissä, joka on vuosien kehittelyn tulos. 

  DeliTukussa on myynnissä kokonaisia Lumikinkkuja, joista sitten leikataan asiakkaan toiveiden mukaisia paloja. West Charkin omien tuotteiden ohella myymälässä tarjolla on satoja erilaisia luomutuotteita eri puolilta Eurooppaa. Yli 40 lähituottajan tuotevalikoima on sekin runsas, vaihdellen toki sesongin mukaan. Tarjolla on laaja repertuaari jännittäviä mausteita, raikkaita mehuja ja hilloja sekä kattava valikoima peruselintarvikkeita.

  – Kasvikset ovat enimmäkseen paikallista luomua, ja kalaa pyrimme saamaan lähivesiltä aina kuin mahdollista, Westman kertoo. 


Myös pizzat valmistuvat pönttöuunissa.
Ravintolan ja koko toiminnan sydän on uljaan kokoinen pönttöuuni, jossa Ravintola Glödenin kokki valmistaa mitä erilaisimpia lihaherkkuja. Uuni on paikallisen sepän tilaustyönä suunnittelema ratkaisu, jossa voidaan paistaa kokonaisia ruhoja. Toisinaan suloinen paistetun karitsanlihan tuoksu leviää kylälle asti.

Tapahtumia ja tilausohjelmaa

  DeliTukku on oiva käyntikohde myös ryhmille, sillä laajaan ravintolasaliin mahtuu kerralla jopa kaksi bussilastillista vieraita. Ruokailun lisäksi ryhmille voidaan räätälöidä ohjelmaa tuote-esittelyistä makkarakursseihin. Myös DeliTukun monet tapahtumat houkuttavat väkeä niin läheltä kuin vähän kauempaakin. Esimerkiksi pääsiäisenä luvassa on lammasfestivaalit

  – Talven aikana olemme paikallisten ammattilaisten kanssa rakentaneet runsaasti ohjelmaa kesää varten, joten sesongista tulee jälleen varmasti vilkas, Westman uskoo.   DeliTukku on avoinna joka päivä. Ravintola Glöden avaa ovensa huhtikuulla, mutta jo sitä ennen se avoinna matkailijoille tilauspohjaisesti. 

Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »