Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Lohja, Vivamo, Raamattukylä, Lastenkylä, Hiljaisuuden puutarha, Leena Broman, Sanan Suvipäivät, Gospel Riders, Gospel-lattarit, Eväskartano, Kirja- ja lahjapuoti, Särkyneen sydämen kirkko, Pyhän Birgitan kappeli


Raamattukylän esityksiä seurataan ulkoilmassa, kuten pelloilla ja järven rannalla. Kuvat: Vivamo


Lähes satavuotias
Vivamo

Kansan Raamattuseuran Vivamo on loma- ja kurssikeskus Lohjanjärven rannalla. Ensi vuonna sata vuotta täyttävä lähes kolmenkymmenen hehtaarin suuruinen keidas tarjoaa monenlaisia elämyksiä.


  Vivamon juuret ulottuvat vuoteen 1916 saakka. Tuolloin helsinkiläinen senaattorintytär Karin af Björkesten osti Vivamon alueen Vohloisten kartanon paroni Cronstedtilta. Paikan Karin af Björkesten nimesi äitinsä nimen Vivan sekä paikannimen Ojamon mukaan. Alusta asti hänelle oli selvää, että Vivamosta tulisi raamattukoti. 1950-luvulla paikka haluttiin lahjoittaa Kansan Raamattuseuralle.

Vuoden Vaikuttava Elämys 2014

  Lohjan vuosittaisessa Matkailugaalassa Vivamon Raamattukylä, Lastenkylä ja Hiljaisuuden puutarha palkittiin Vuoden Vaikuttavana Elämyksenä 2014.  Tuomaristo perusteli valintaa sillä, että jo useamman vuoden ajan Vivamossa on toteutettu vaikuttavia, vahvoja elämyksiä.

  Viime vuoden lokakuussa Vivamon johtajaksi siirtynyt Leena Broman kertoo näiden kolmen kohteen vetävän kolmasosan paikan vierailijoista.

  Raamattukylä, Raamatun kertomusten esittämiseen erikoistunut teatteriyhteisö, perustettiin vuonna 2005. Se toimii ulkoilmassa, pelloilla ja järven rannalla tarjoten elämyksiä erilaisille vierailijoille, kuten seurakuntaryhmille ja päiväkodeille. 

  Lastenkylä puolestaan aloitti toimintansa kolmisen vuotta sitten. Raamattukylän tavoin se tarjoaa draaman kautta elämysmatkan ikiaikaisiin kertomuksiin. Sen tarkoituksena on tukea kotien kristillistä kasvatusta. Lisäksi se pyrkii palvelemaan syrjäytyneitä ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja perheitä. Kesällä vietetään Lastenkylää palvelevan uuden Pyhän Lapsen kirkon avajaisia.


Hiljaisuuden puutarha.
  Hiljaisuuden puutarha vihittiin käyttöön vuonna 2007 ja se oli Pohjoismaiden ensimmäinen Hiljaisuuden puutarha. Ainutlaatuinen, kaunis ja rauhoittava puutarhaympäristö kehottaa hiljentymään.

Monenlaista toimintaa

  – Vivamolla on vilkas musiikkielämä ja musiikillisia elämyksiä on pitkin vuotta, noin kerran kuukaudessa, Broman kertoo.

  Rippikoululeirejä Vivamossa on pidetty 1950–1960-luvuilta lähtien, ja kesäisin on myös paljon nuorisoleirejä sekä isovanhempien ja lastenlasten leirejä. Suositut Sanan Suvipäivät keräävät yleensä viitisentuhatta ihmistä. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa pidettävään Gospel Riders -tapahtumaan odotetaan jopa kuuttasataa moottoripyöräilijää ympäri Eurooppaa. 

  Kesäohjelmaan kuuluvat myös yhteislauluillat terassilla. Kursseja ja tapahtumia löytyy eri-ikäisille pitkin vuotta. On runokurssia, sukututkimusta, akvarellimaalausta, nukketeatteria ja Raamatun opetusta. Paljon on myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kursseja, esimerkiksi viikoittaiset Gospel-lattarit.

Ei vain hengellisyyttä

  Broman painottaa, että vaikka Vivamo on evankelisluterilaisen kirkon piirissä toimiva järjestö, sinne ovat tervetulleita kaikki, uskontoon katsomatta.

  – Hengellisyys on vain yksi osa kokonaisuutta. Ei tarvitse pelätä, että meillä yritetään käännyttää. Täällä on vapaus uskoa ja epäillä, hän vakuuttaa.

  Broman kertoo, että Vivamolla on matkailijalle paljon tarjottavaa ja kuvailee paikkaa rennoksi ja kotoisaksi. 

Matkailijan paratiisi

  Vivamo tarjoaa matkailijalle monipuolisen toiminnan lisäksi majoitusta. Leirikeskuksella on toistasataa erityyppistä ja siistiä huonetta.


Eväskartano.
  Eväskartano palvelee ruokapuolta aamiaisesta iltapalaan. Paikalle voi piipahtaa lounaalle tai kahville. Samassa tilassa toimii Lohjan ainoa kristillinen kirjakauppa, Vivamon Kirja- ja Lahjapuoti. Kirppu ja Kirja on taas tunnettu kirpputori, joka toimii Kyläkartanossa.

  Vivamo on suosittu häiden ja perhejuhlien pitopaikka. Särkyneen sydämen kirkossa ovat monet aivoparit sanoneet ”tahdon”. Toinen suosittu vihki- ja kastekappeli on korkealla kalliolla, Hiljaisen niemen kärjessä sijaitseva Pyhän Birgitan kappeli. Se on keskiaikaisin menetelmin vuonna 2003 valmistunut kivikappeli, josta avautuu upea näkymä Lohjanjärvelle. 


Pyhän Birgitan kappeli.
  Luonnossa liikkuminen on yksi keskuksen parhaita anteja. Alueelta löytyy erilaisia polkuja laavuineen ja makkaranpaistomahdollisuuksineen. Lohjanjärvi ja peltomaisemat houkuttelevat viihtymään ja virkistymään, ja samalla hiljentymään.

Tekstin kirjoittiMoona Laakso


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »