Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Siuntio, kalasavustamo, Four Seasons Fish, Marja Blanck-Haga


Sitrus-ja Toscana-lohifileet. Kuvat: Four Seasons Fish


Siuntion suosittu kalasavustamo

Siuntion kalasavustamo Four Seasons Fishin aloittaessa toimintansa vuonna 2001 yrittäjäpariskunnan Rainer ja Marja Hagan tarkoituksena oli harjoittaa pienimuotoista liiketoimintaa. Ei kuitenkaan mennyt kauan, kun myymälässä alkoi olla tungosta. Mikä lienee menestyksen salaisuus?


  Kalasavustamon suurimpana valttina Marja Blanck-Haga pitää sitä, että myynnissä on koko ajan tuoretta tavaraa. Siitäkin pidetään huolta, että tiskit ovat aina täynnä.

  – Asiakkaat arvostavat säännöllisyyttä, sitä että paikka on auki päivittäin maanantaista lauantaihin. Luulen myös, että suosion taustalla on se, että pyrimme myymään niin luksusta kuin pystymme, Blanck-Haga kertoo.

  Kalasavustamon tuotteet kehitellään itse, niitä maistellaan ja myös maistatetaan asiakkailla. Kaikki tehdään käsityönä. Blanck-Haga korostaa, että asiakkaita kuunnellaan korvat höröllä.

Jono postilaatikolle asti

  Siuntiolaiset, inkoolaiset, kirkkonummelaiset ja lohjalaiset ovat tuttu näky savustamon myymälässä. Helsingistä päin tulevat taas piipahtavat usein ostoksilla matkalla mökille, veneelle tai kesävieraiden luo. Myös retkiryhmät käyvät kesäisin myymälässä. Vilkkainta aikaa onkin kesäsesonki toukokuusta elokuuhun sekä joulu.

  – Hiljaisena päivänä ihmisiä käy nelisenkymmentä, vilkkaana päivänä taas noin 650. Jouluna asiakkaiden jono ulottuu postilaatikolle asti, Blanck-Haga valaisee. 


Joni Haga edustaa Siuntion kalasavustamon toista sukupolvea. 
  Kalasavustamolla on yrittäjäpariskunnan lisäksi töissä heidän poikansa Joni Haga sekä neljä muuta vaikuista työntekijää. Kesäapulaisia tulee yleensä sesongin ajaksi neljästä viiteen.

Monenlaista kalasta

  Kalasavustamon pääasiallinen tuote on norjalainen lohi ja sen erilaiset variaatiot. Lisäksi savustamolla valmistuu erilaiset jauhetusta kalasta tehdyt pihvit, jotka eivät sisällä mitään lisäaineita. Tarjolla on myös kalakastikkeita, pasteijoita, lohipiirakoita, voileipiä, marinoituja äyriäisiä ja graavilohta. Jonkun verran myynnissä on myös oheistuotteita, kuten herkullista luomusaaristolaisleipää ja Falkeskogin kalakastikkeita ja muita tuotteita. Kesämökkiläinen voi napata mukaansa kalan seuraksi myös Veijo Votkinin makkaroita.

  – Lohi-aurajuusto-tasku on ollut suosituin tuotteemme jo kolmetoista vuotta, Blanck-Haga vinkkaa. 

 
Savustettu ahven on ehdoton kesäherkku!
Tuotteita valmistetaan sesongin mukaan. Kesäsuosikki on savustettu ahven, joka on helppo ja huoleton syötävä kesälaiturilla.


Kalavati valmiina nostettavaksi juhlapöytään.
  Four Seasons Fishistä saa apua myös juhlien järjestämiseen. Asiakkaan valitsemat tuotteet laitetaan valmiiksi kauniisti tarjolle, suoraan juhlapöytään nostettaviksi.

Savustusta perinteisin menetelmin

  Four Seasons Fishissä savustetaan perinteisin menetelmin, kuivalla leppäpuulla ja tulella, ilman kemikaaleja. Maku onkin poikkeava moniin muihin savutuotteisiin verrattuna, sillä usein niissä käytetään keinosavuja.

  – Savustettu tuote säilyy jääkaapissa viidestä kuuteen päivään. Savustus onkin vanha säilytysmenetelmä. Savustettua kalaa voi myös pakastaa ja lisäillä myöhemmin vaikka salaatteihin tai munakkaisiin, Blanck-Haga ohjeistaa.

Tekstin kirjoittiMoona Laakso


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »