Nro 2-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: KUT, Keski-Uudenmaan teatteri, Krapin kesäteatteri, Särkelä itte, Heikki Lund, Yksi laulu ylitse muiden, Symposion

Kesäteatterit


Ikivihreän farssin pääroolissa Julius Särkelänä loistaa Pertti Koivula. Kuvat: Keski-Uudenmaan teatteri KUT

Särkelästä Symposioniin

Kansankomedia Särkelä itte naurattaa ja vie nostalgisiin tunnelmiin ensi kesänä Krapin kesäteatterissa Tuusulassa. Kulttuurin suurmiesten Sibeliuksen, Halosen ja Gallen-Kallelan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta, ja tätä juhlistaa kantaesitys Symposion.


  Kesäteatterissa Ilmari Turjan ikivihreän farssin pääroolissa loistaa teatterin perustajajäseniin kuuluva rakastettu vääräleuka, näyttelijä Pertti Koivula. Näytelmä kertoo Julius Särkelästä, kovalla työllä asemansa saavuttaneesta tehtaanjohtajasta, joka haluaa pitää kaikki langat käsissään. Asiat rullaavat, kunhan Särkelä itte saa tahtonsa läpi. Mutta auta armias, jos joku uhmaa miehen tahtoa.

  – Vuonna 1944 kirjoitetun komedian suosion salaisuus on ihastuttavan arrogantissa päähahmossa itsessään sekä sopivassa sekoituksessa rakkautta ja dramatiikkaa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteitakin riittää, mukana on myös ripaus shakespearelaista henkeä, valottaa teatterinjohtaja Heikki Lund

  Tuusulan Rantatien historiallisessa kulttuurimaisemassa sijaitsevan kesäteatterin ensi-ilta on 5. kesäkuuta ja näytöksiä on kaikkiaan 36. Katettu katsomoon mahtuu kerrallaan 312 katsojaa.   – Viime kesän Ulvovaa mylläriä kävi katsomassa kaikkiaan yli 9 500 henkeä. 

  Särkelä itte -näytelmän ohjaa Toni Wahlström. Rooleissa nähdään Koivulan lisäksi muun muassa Seppo Halttunen, Annaleena Sipilä, Susanna Roine, Johannes Korpijaakko ja Jari Pahkin. Musiikista vastaa Altti Uhlenius.

– Aikalaisbiisejä sekä vauhdikkaita ja värikkäitä tanssinumeroita on tänäkin kesänä tiedossa, lupaa Lund.

  Kesäteatterin yhteistyökumppanin Krapin tilan palvelut ovat matkailijoiden käytettävissä. Teatteriväki voi varata väliaikatarjoilut kätevästi Ravintola Krapihovista. Myös monet muut alueen palvelut ovat matkailijoiden käytettävissä.

Malja kulttuurikolmikolle!

  Kesäteatterin taustalla toimiva KUT eli Keski-Uudenmaan teatteri tarjoaa monipuolista ohjelmaa kautta vuoden. Vuonna 2015 vietetään Suomen kansallistaiteilijoiden Jean Sibeliuksen, Pekka Halosen ja Akseli Gallén-Kallelan syntymän 150-vuotisjuhlaa. KUT kunnioittaa merkkivuotta tuottamalla monia aiheeseen liittyviä esityksiä. Yksi laulu ylitse muiden kertoo Sibeliuksen ja Eino Leinon kohtaamisesta, luvassa on lisäksi pieniä, musiikillisia monologeja. 

  Mielenkiintoa herättää myös Heikki Lundin käsikirjoittama kantaesitys Symposion. Eletään vuotta 1904, ja kolmikko Sibelius, Halonen ja Gallén-Kallela on kokoontunut yhteen juhlistaakseen Symposion-maalauksen kymmenvuotista olemassaoloa. Tapaamista värittää paikalle saapuva naisasianainen ja raittiusintoilija Tekla Hultin.

  Rooleissa nähdään Sibeliuksena Ilkka Heiskanen, Halosena Seppo Halttunen ja Gallén-Kallelana Heikki Lund. Hultinin roolin vetää Annaleena Sipilä.

  Symposionin ensi-ilta on kevään korvalla ja esitykset jatkuvat syksyllä.

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »