Nro 2-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: kesäteatteri, Samppalinna, Turku, Onnen Päivät, Heikki Hela, Kaisa Mattila, Heikki Sankari

Kesäteatterit


Heikki Hela (Fonzie) ja Kaisa Mattila (Pinky) tähdittävät Onnen Päiviä. Kuva: Pertti Suurhasko

Turussa nautitaan 
Onnen Päivistä

Huolettomalle 1950-luvulle sijoittuva Onnen Päivät -musikaalikomedia tempaa mukaansa Samppalinnan Kesäteatterissa kesällä 2015. 


  Garry Marshallin käsikirjoittama musikaali perustuu hänen Paramount Pictures -tuotantoyhtiölle luomaan tv-sarjaan Happy Days. Suomen televisiossa Onnen Päivät pyöri vuosina 1977–1985. Sarjaa seuranneille on syöpynyt mieliin rasvatukkaisen Fonzien hahmo nahkatakkeineen, sloganeineen ja pystypeukkuineen. 

  – Siihen aikaan yhtenä päivänä viikossa katsottiin Onnen Päiviä ja kuusi päivää leikittiin sitä, muistelee tuottaja-ohjaaja Heikki Sankari.

 – Nykylapsilla television katsomisen ja leikkien suhde taitaa valitettavasti olla toisinpäin, Sankari toteaa.

  Samppalinnan Kesäteatterin Onnen Päivät on pohjoismaiden kantaesitys. Musikaalikomedian ensi-ilta on juhannuksen alla 18.6., ja esitykset jatkuvat 14.8.2015 asti. 

Pariskunta päärooleissa

  Onnen Päivissä lavalla nähdään 20-henkinen näyttelijäjoukko. Legendaariseen Fonzien rooliin astuu näyttelijä-muusikko Heikki Hela, ja Fonzien tyttöystävää, motoristimimmi Pinkyä näyttelee Heikin avopuoliso Kaisa Mattila. Pariskunnan yhteinen taival alkoi vuonna 2011 Tampereen Työväen Teatterin Maailmanlopun hautaustoimisto -näytelmästä.  Sen jälkeen heitä on nähty yhdessä muun muassa UIT:n Ilosofian oppitunnissa, mutta kumpikin tekee edelleen myös omaa uraa. Hela muistetaan erityisesti Kummelista ja Mattila on tuttu esimerkiksi television Kätevä emäntä -sketsisarjasta. 

  50-vuotias Helakin seurasi aikanaan Onnen Päiviä televisiosta. Hänen luonnehtii Fonzieta satiirisankariksi, joka on naurettava mutta fanitettava. 

  – Onnen Päivissä on paras osa amerikkalaisuutta – Cokis, hampurilaiset, hienot autot ja svengaava musiikki, Hela luettelee. Hän myöntää, että Fonzie on ollut osaltaan vaikuttamassa hänenkin identiteettiinsä miehenmallina ja rakennuspalikkana. 

  Kaisa Mattila on lapsesta asti fanittanut Iines Ankkaa, ja kesärooliaan Pinkyä hän kuvailee ”rokahtavaksi Iines Ankaksi”.

  – Onnen Päivissä minua viehättää koko aikakausi, erityisesti sen viattomuus ja nuorisokulttuuri, Mattila sanoo sädehtien. Hän on roolistaan innoissaan, tosielämässä hän ei todellakaan ole mikään prätkämimmi. 

Ami Aspelund äiti-Cunninghamina

  Laulaja Ami Aspelund on ollut aiemminkin mukana kesäteatteriproduktioissa, Imatralla, Kuopiossa ja Mustiossa. Näytteleminen Samppalinnan Kesäteatterissa on kuitenkin ollut hänen salainen haaveensa, joka nyt siis toteutuu.


Ami Aspelund, Pauliina Saarinen ja orkesteri tarjosivat lehdistölle musiikillisen maistiaisen Onnen Päivistä. Kuva: Pertti Suurhasko
  – En ole TV-friikki, joten en hirveästi seurannut Onnen Päiviäkään, mutta sen elämäniloinen musiikki on ihanaa ja saa jammailemaan mukana, Ami toteaa. 

  Aspelund oli mukana yhdeksän vuotta sitten Åbo Svenska Teaterin musikaalissa, joten kaupunki on hänelle entuudestaan tuttu. Hänellä on myös turkulaisia ystäviä. Tiukasta harjoittelu- ja esiintymisrytmistä huolimatta Aspelund aikoo kuitenkin nauttia myös Turun kesästä jokirantoineen ja kansainvälisine tunnelmineen.

  – Turku on vanha pääkaupunki – pieni suuri kaupunki. Erityisesti minua kiinnostavat livemusiikkipaikat ja festarit, Aspelund kertoo. Hän vertaa kesäistä Turkua Kööpenhaminaan, jossa kaduille ja puistoihin tullaan viettämään aikaa ja kuuntelemaan elävää musiikkia. Ami aikoo tuoda mukanaan myös polkupyöränsä, jolla on mukava tutusta kaupunkiin laajemmin.
 
Taattua laatua ja tunnelmaa

  Kesäteatteriin tullaan viihtymään ja nauttimaan. Samppalinnassa laadukkaasta kesäteatterista on saatu nauttia vuodesta toiseen.

  – Jos yleisö ei ole esitykseen tyytyväinen, se näkyy heti seuraavan kesän katsojamäärissä, Heikki Sankari sanoo.

  – Siksi tällaiselle tukien ulkopuolella olevalle teatterille positiivinen vuorovaikutus yleisön kanssa on erityisen tärkeä, hän toteaa.

  Onnen Päivien aito 1950-luvun tunnelma vaatii monien ammattilaisten yhteistyötä niin lavalla kuin kulisseissa. Näytelmän koreografiat on luonut tanssitaiteilija-koreografi Sami Vartiainen, ja lavasteet ovat Niina Suvitien käsialaa. Aikakauden asut loihtii puvustaja Kaarina Kopola ja asiaankuuluvat meikit luo maskeeraaja Petriina Suomela. Kaikkiaan Samppalinnan Kesäteatteri työllistää joka vuosi yli 70 ihmistä.

  Onnen Päivät -musikaalin on säveltänyt Oscar-palkittu säveltäjä Paul Williams, ja sen sovituksesta vastaa pitkän linjan samppalinnalainen, Jussi Vahvaselkä, joka vakuuttaa, että seitsemän hengen bändin soittama musiikki saa katsojien puntitkin heilumaan viihdyttävien melodioiden tahdissa. 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »