Nro 2-2015
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Punkaharju, Valtionhotelli, kesähotelli, Savonlinna, tsaari Nikolai I, luontomatkailu, ravintola


Tunnelmallinen Punkaharjun Valtionhotelli on rakennettu vuonna 1845 Nikolai I:n metsänvartijan taloksi. Kuvat: Punkaharjun Valtionhotelli

Pitsihuvila kansallismaisemassa

Pitsipuuleikkauksin ja pikkuikkunoin somistettu vaaleanpunainen Punkaharjun Valtionhotelli henkii tsaarinajan historiaa. Sen kauneusarvoja korostaa sijainti luonnonkauniilla paikalla Pihlajaveden ja Puruveden välissä.


  Valtionhotelli on aikoinaan rakennettu Nikolai I:n metsänvartijan taloksi vuonna 1845. Vuosikymmenien ja -satojen saatossa talo on saanut kylkeensä lisärakennusta ja vinkkeliä. Upea kokonaisuus on toiminut Suomen ensimmäisenä matkailuhotellina.

  Aikanaan paikalle on tultu hevosella maitse, mutta paljon myös veneillä. Hotellin paraatipuoli aukeaakin järvelle päin. Laiturilta nousevat jyrkät kiviportaat ylös hotellille. 

  Punkaharjun Valtionhotellissa on kaikkiaan 24 huonetta, joista päärakennuksessa on 10 kahden ja 3 yhden hengen huonetta. Loput 11 kahden hengen huonetta on vuonna 1898 rakennetussa Keisarinnan Huvilassa. Valtionhotellin rannassa on lisäksi 15 pientä kahden hengen leirimökkiä ja rantasauna. Saunarannassa hotellivieraat voivat pelata tennistä ja rantalentistä. Vesille voi lähteä lainattavissa olevalla soutuveneellä tai suosituilla SUP-laudoilla.  

Kirkasvetiset järvet kutsuvat

  Punkaharjun Valtionhotelli sijaitsee Suomen kansallismaisemassa, kuuluisalla Punkaharjun harjualueella. Hotellia ympäröivät Puruvesi ja Pihlajavesi kuuluvat Saimaaseen. Luontomatkailu alueella onkin suosittua, ja hotellilta aukeavat laajat ulkoilumahdollisuudet sekä hyvät marja- ja sienimaastot.

  – Järvien vesi on harjualueelle tyypillisen hiekkapohjan takia erittäin kirkasta – jopa niin, että harppuunakalastuskin onnistuu, kertoo hotellivastaava Tanja Löppönen.

  Melonta- ja souturetket sekä kalastus kirkasvetisellä järvellä ovat matkailijoiden mieleen. 

  – Alue on kuulu muikuistaan, ja halukkaat pääsevät tutustumaan kalastukseen nuottaveneen kyydissä. Asiakkaiden pyynnöstä järjestämme monenlaista muutakin ohjelmaa ja aktiviteetteja. Meiltä voi ostaa retkelle mukaan myös herkullisen piknik-korin, Tanja Löppönen vinkkaa.

  Punkaharju on osa Savonlinnaa, joka on erityisen vilkas kesäkaupunki kulttuuririentoineen ja tapahtumineen. Kaupunki on kuulu muun muassa Oopperajuhlistaan. Myös Lusto, Suomen metsämuseo ja metsätietokeskus, sekä lapsiperheiden suosima Punkaharjun Kesämaa ovat lähellä Valtionhotellia.

Paikallisia herkkuja

  Tunnelmallinen hotellin ravintola sijaitsee päärakennuksessa. Asiakaspaikkoja on sisällä 120 asiakaspaikkaa ja 50 ulkoterassilla. Ravintolan bravuurit liittyvät luonnollisesti kaloihin.  – Oma kalastajamme tuo taatusti tuoretta kalaa päivittäin. Tuoreet muikut ovat ehdottomasti ruokalistan suosikkeja. Myös ahvenista kokkimme loihtii suussa sulavia herkkuja, Löppönen toteaa.

  Valtionhotellin suosikiksi vuosien varrella on noussut myös oma keittiön herkkuhampurilainen, jonka maun salaisuus on pehmeä kyytön jauhelihapihvi. Oman värinsä ruokalistaan antavat lähialueiden marjat ja sienet. 

Punkaharjun Valtionhotelli on avoinna 18.6.-2.8.2015.

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »