Nro 2-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, virhe, erehtyminen

Matkan varrelta


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen, www.kuvaan.fi

Maailmassa on VIRHE!

  Tunnetko jonkun, joka ei olisi koskaan tehnyt yhtään virhettä? En minäkään. Olen tehnyt niitä itsekin, monta. Toiset isompia mokia, toiset harmittomampia pikkuvahinkoja. 

  Virheiden tekeminen harmittaa aina. Harmittaa ja hävettää. Kuitenkin jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että ”errare humanum est”: erehtyminen on inhimillistä, kukaan ei ole täydellinen. Silti jostain syystä meillä ihmisillä on tarve aina löytää virheisiin joku syyllinen: ristiinnaulita, kahlita häpeäpaaluun, pilkata ja vähätellä. Jotkut jopa kokevat mielihyvää toisten virheistä. Ei ihme, että virheitä koitetaan viimeiseen asti vältellä ja salailla, ja niiden paljastuessa koitetaan vierittää syy jonkun muun niskoille. ”En se minä ollut, se oli Pirkka”, todetaan mainoksessakin. Syyllisten etsiminen on ihmisissä sisäänrakennettu toiminto.

  Miksi me vaadimme itseltämme ja toisiltamme toimissamme täydellisyyttä? Täydellisen symmetrisiä kasvojakaan ei aina pidetä kauniina – ne pienet, persoonalliset virheet tekevät kauneuden. Ja olisiko maailma kehittynyt tähän pisteeseen, jos kukaan ei olisi koskaan tehnyt virheitä? Virheet ovat muuttaneet maailmaa monin ratkaisevinkin tavoin, kuten ruotsalainen tietokirjailija Daniel Rydén kirjassaan ”Maailmassa on virhe” riemastuttavasti osoittaa. Muutkin mokaa, hei! 

  Miksi emme ottaisi virheitä vastaan ilolla, suhtautuisi niihin mahdollisuutena oppia jotain uutta? Koirapiireissä on sanonta: ”Moka on lahja”. Jos koskaan ei tee virheitä, ei mitään opi eikä koulutus mene eteenpäin. 

  Kun teet virheen, itsesi ruoskimisen sijaan kysy itseltäsi kaksi kysymystä, joilla laittaa asiat perspektiiviin: Kuoleeko joku? Tuhoutuuko muinaisia kulttuureja?

  Kaikki on ihan hyvin.
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »