Nro 3-2015
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Vantaa, kaupunginmuseo, Risto Vihunen, Hullun keräilijän aarteet, museokauppa

Kuninkaantie


Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla. Kuvat: Pekka J. Heiskanen, VKM

Vantaan historiaa Tikkurilan asemalla

Tikkurilan uuden, massiivisen matkakeskus Dixin vieressä seisoo vanha, pieni punatiilirakennus. Sympaattinen talo palveli yli sata vuotta matkustajia Tikkurilan rautatieasemana. Nykyään siinä toimii Vantaan kaupunginmuseo. Museon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään vantaalaisia ilmiöitä, aina Picassoja keräävästä taiteilijasta kaljakelluntaan.


  Marjo Eerikäisen ympärillä käy kuhina. Parikymmentä 6-vuotiasta eskarilaista piirittää museolehtoria, joka ohjaa ryhmän ison pronssisen leijonapatsaan äärelle. Puuikoneiden ja Picasson teosten ympäröimänä lapset asettuvat jonoon ja jokainen pääsee vuorollaan ratsastamaan leijonalla. 


Hullun keräilijän aarteet -näyttelyssä on esillä muun muassa ikoneita. Lasten suosikki on pronssinen leijona, jolla saa ratsastaa. Kuva: Stella Karlsson, VKM.
  Ryhmä on Vantaan kaupunginmuseon Hullun keräilijän aarteet -näyttelyssä, joka kertoo vantaalaisen taiteilija Risto Vilhusen keräilystä. Vilhusen yli 6000 objektin kokoelmasta on esillä kattava otos. Näyttelyssä voi nähdä muun muassa ikoneita, etnografista esineistöä, miniatyyrimaalauksia ja Picasson teoksia. Hullun keräilijän aarteet löytyvät museosta 16.8.2015 saakka.


Taiteilija Risto Vihunen kertomassa kokoelmistaan näyttelyssä Hullun keräilijän aarteet. Kuva: Pekka J. Heiskanen, VKM
  – Seuraava näyttelymme avautuu 1. lokakuuta ja se kertoo Vantaan historiasta jokien äärellä, museolehtori Eerikäinen paljastaa. Näyttelyssä kerrotaan, kuinka jokien varsille syntyi kyliä, maanviljelystä, kulkureittejä ja myöhemmin teollisuutta. Nykyään Vantaan- ja Keravanjoen virkistyskäyttö on monipuolista. 

  – Täällä kalastetaan ja melotaan. Ja kesäisin myös kellutaan Kaljakellunta-tapahtumassa, Eerikäinen naurahtaa.

Räätälöityjä palveluita

  Vantaan kaupunginmuseon näyttelyihin tarjotaan opastuksia ryhmille. Museo kannustaa kysymään opastusta omiin tarpeisiin.

  – Kierroksella voimme hyvin keskittyä johonkin näyttelyn osa-alueeseen, ryhmän toiveiden mukaisesti. On myös mahdollista, että opastuksella perehdytään Suomen vanhimman tiilisen asemarakennuksen historiaan, Marjo Eerikäinen muistuttaa.

  Näyttelyvierailun yhteydessä kannattaa kurkistaa myös museokaupan puolelle. Vantaa-aiheisen kirjallisuuden lisäksi sieltä löytyy museon näyttelyihin ja kokoelmiin liittyviä lahjatavaroita ja postikortteja. 

  Vantaan kaupunginmuseoon on helppo tulla. Museo sijaitsee Tikkurilan matkakeskuksen vieressä, hyvien juna- ja bussiyhteyksien äärellä. Läheltä löytyvät kaikki Tikkurilan hotelli- ja ravintolapalvelut. 
 
Tekstin kirjoittiMarjo Poutanen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »