Nro 3-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Satakunta, Luvia, Kaljaasi Ihana, risteily, saaristopurjehdus, ruokailu

Anna tuulen kuljettaa!


Vuonna 2010 valmistunut Kaljaasi Ihana. Kuvat: Kaljaasi Ihana

Ihana kesäpäivä merellä

Kaljaasi Ihana on satakuntalaisen laivanrakennuksen taidonnäyte. Ihanan purjeet nousevat ja koneet sammuvat jokaisella risteilyllä, jolloin korviin kantautuvat ainoastaan laineiden liplatus ja merellisen luonnon äänet. Purjehduksen kruunaa oma hetki aluksen kipparina tai kansimiehenä.


  Luvialla on pitkät perinteet purjelaivojen rakennuksessa. Näitä perinteitä kunnioittaen valmistui myös viidennen purjehduskautensa aloittava Kaljaasi Ihana. 

  – Ihana rakennettiin vapaaehtoisten talkootyöläisten voimin, ja sen valmistuminen vaati yli 43 000 työtuntia, kertoo Ihanan taustavoimissa vaikuttava Sanna Sassila.

  Lopputulos oli vaivan arvoinen – yli 27-metrinen purjealus on vaikuttava ilmestys, ja sen vesillelasku vuonna 2010 keräsi Laitakarin satamaan lähes 7 000 todistajaa. Paikalla oli myös presidentti Tarja Halonen puolisoineen.

Jätä murheet rannalle

  Aluksen omistaa Perinnelaivayhdistys Ihana ry. Miehistö koostuu kahdeksasta kokeneesta kipparista ja noin 40 vapaaehtoisesta, hyvin koulutetusta kansimiehestä, joista innokkaimmat purjehtivat Ihanalla yli 50 risteilyä kesän aikana. Luvian saaristopurjehdusten lisäksi Ihana tekee risteilyjä Porin Reposaaresta, Raumalta ja Uudestakaupungista. Tänä kesänä Ihana vierailee myös Turussa ja Ahvenanmaan saaristossa.  Uudistunut risteilytarjonta sisältää aivan ihania vaihtoehtoja niin yksin, kaksin kuin perheen, ystävien tai työporukan kanssa matkaileville. Purjehduksen aikana halukkaat pääsevät osallistumaan aluksen ohjaamiseen sekä purjeiden nostamiseen ja laskemiseen.   – Kun köydet irtoavat, koko maailma on purjealuksella, ja maalliset murheet jäävät rannalle. Risteilyllä ei ole kiire minnekään, sillä tuuli määrää määränpään ja vauhdin, Sassila kuvailee.

Purjehduksia moneen makuun

  Kolmen tunnin päiväkahviristeilylle voi ottaa mukaan omia eväitä, joita nautiskella Selkämeren kansallispuiston laineilla purjehtiessa. Neljän tunnin risteilyn hintaan sisältyy herkullinen keittolounas. Valittavana on joko perinteinen, kirkaslieminen lohikeitto tai lihakeitto.
Neljän tunnin saaristolaispurjehduksen aikana Ihanalla nautitaan saaristolaistyylisen kalapöydän antimista. 

  – Sunnuntaiset saaristolaispurjehdukset herättivät viime kesänä valtavan suosion, joten tänä kesänä niitä järjestetään aikaisempaa useammin, toteaa Sassila. 

  Alkukesän aikana Ihana purjehtii myös Luvian Vartioasemalle Ryöväskerin saareen. Vanhaan venesuuliin katetaan pöytä Master Chef -kilpailusta julkisuuteen nousseen Matti Liipon lähiruokaherkuilla.

Ihana virkistys- ja juhlapaikka

  Kaljaasi Ihana on vuokrattavissa myös tilauskäyttöön. Oli kyseessä työpaikan virkistyspäivä, koulutustilaisuus, luokkakokous tai hääjuhla, purjehdus saaristomaisemissa kruunaa ikimuistoisen päivän. Ihanalla on mahdollista purjehtia pidempäänkin, sillä laivassa on majoitustilat 20 hengelle.  Purjehduksen päätteeksi meri-ilmasta voi nauttia Laitakarin satamassa. Viime kesänä avattu Merikahvila Ihana toimii samassa hallissa, missä Kaljaasi Ihana rakennettiin. Merikahvilan ylemmän kerroksen maisematerassilta avautuu lumoavat näkymät saaristoon ja avomerelle.

  Laitakarissa palvelee lisäksi ruokaravintola Laitakarin Messi. Merihelmen alueella voi uida ja saunoa, ja Merihelmen tiloja vuokrataan myös yksityiskäyttöön. Kesälauantaisin Laitakarissa järjestetään perinteiset lavatanssit.

  Kaljaasi ihana purjehtii toukokuusta syyskuuhun. Risteilykalenteri ja aikataulut löytyvät Kaljaasi Ihanan kotisivuilta.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »