Nro 3-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Eurajoki, kansanopisto, EKO, hostel, kesäkurssit, majoitus, ruokailu, tapahtumat


Eurajoen kristillisellä opisto on tarjonnut opetusta jo 90 vuoden ajan. Kuvat: Eurajoen kristillinen opisto

EKO – elämistä, kokemista ja oppimista Eurajoella

Eurajoen kristillinen opisto eli EKO on yksi maamme 71 suomenkielisestä kansanopistosta. Opisto perustettiin vuonna 1926 Suomen rukoilevaisten liikkeen toimesta. Yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen lisäksi EKO tarjoaa majoitus-, ruoka- ja juhlapalveluja niin yksittäisille matkailijoille kuin ryhmillekin. Opiston kesäkursseilla voi perehtyä vaikkapa NLP:n, kalligrafian tai digikuvauksen saloihin.


  Oppilaitoksen päärakennus on historiallinen kartano, jonka juuret juontavat vuoteen 1906. Eurajoella sijaitsevan Vuojoen kartanon isäntä Björkenheim rakennutti Lavilan kartanona tunnetun rakennuksen sivutilaksi pojalleen.  Ensi vuonna Eurajoen kristillisellä opistolla on monta syytä juhlia, sillä päärakennus täyttää 110 vuotta ja kansanopistotoiminta juhlistaa 90-vuotista taivaltaan.

Kesäkursseilla opitaan uusia taitoja

  Kesäkurssivalikoimassa on kolmisenkymmentä erilaista vaihtoehtoa. Kädentaitoihin ja musiikkiin painottuvien kurssien lisäksi Eurajoella voi opiskella muun muassa sosiaalisen median saloja, tietotekniikan perustaitoja tai vaikkapa intialaista päänhierontaa. 

  – Ikonimaalauskurssi on vuodesta toiseen suosituin kurssimme, kertoo koulutussuunnittelija Jaana Vartila.

  – Toinen kestosuosikki on pitsinnypläyskurssi. Tulevana kesänä järjestetään ensimmäistä kertaa tykkimyssykurssi, jonka aikana nyplätään pitsi kansallispuvun lakkiin, hän jatkaa.  Klassisen musiikin festivaalin Eurajoki Bel Canton kunniaksi kesäkuussa järjestetään kahdesti laulun mestarikurssi, jossa opettajana toimii muun muassa oopperalaulaja Mika Kares.

  Kahdesta päivästä viikkoon kestäviin kesäkursseihin voi sisällyttää majoituksen puoli- tai täysihoidolla.

  – Monet paikallisetkin valitsevat kurssin täysihoidolla. Kesäkurssit ovat tavallaan sosiaalinen loma, jonka aikana opitaan uusia taitoja, Jaana Vartila toteaa.

Hostellimaista majoitusta maaseudulla

  Eurajoen kristillinen opisto liittyi alkuvuonna Suomen Hostellijärjestön HI-hostelliverkostoon. EKO Hostel majoittaa matkailijoita yhden ja kahden hengen huoneissa ympäri vuoden. Hostellissa on yhteensä 80 majoituspaikkaa. Huoneisiin saa tarvittaessa lisävuoteen.
Opiston asuntoloissa on hyvin varustellut ruoanlaittotilat, ja keittiön antimista pääsee nauttimaan aina keittiöhenkilökunnan ollessa paikalla. Hostellissa on myös viihtyisät oleskelutilat sekä pyykinpesumahdollisuus.

  Eurajoki sijaitsee Rauman ja Porin välissä. Vanhan Rauman ja Sammallahdenmäen maailmanperintökohteisiin on opistolta alle 20 kilometrin matka. Yyterin hiekkarannat ovat 45 kilometrin päässä. Eurajoella tutustumisen arvoisia kohteita ovat erityisesti Eurajoen kirkko, Irjanteen kirkko sekä maatalous- ja kotiseutumuseot, Vuojoen kartano sekä Olkiluodon vierailukeskus. Opiston omista tiloista löytyy vanhanajan Apteekkimuseo.

  Opistoa ympäröivä luonto luo paljon mahdollisuuksia retkeilyyn ja ulkoiluun. Lähistöllä on muun muassa valaistu kuntorata sekä Eurajoen kunnan uimaranta saunoineen. Eurajoen keskustaan on parhaillaan rakenteilla myös uusi, upea kirjasto.

Räätälöityä ohjelmaa ryhmille  Eurajoen kristillinen opisto sopii myös koulutus-, kokous- ja juhlapaikaksi. Pitopöytä katetaan tilauksesta, ja musiikkilinjan opiskelijat järjestävät mielellään viihdykettä illanistujaisiin. Opiston keittiössä panostetaan erityisesti palvelun laatuun ja lähituotannon hyödyntämiseen. Leivät ja leivonnaiset valmistetaan alusta asti itse.  Monipuoliset tilat mahdollistavat aktiivisen ohjelman järjestämisen isommallekin ryhmälle. Loman sisältöön voidaan sovitella vaikkapa kuvankäsittelyä, fysioterapiaa, hierontaa, musiikkia tai kotitaloustunteja asiantuntevien opettajien johdolla.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »