Nro 3-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tampere, kesäteatteri, Tampereen Komediateatteri, Suomen Teatteriopisto, Ihmemaa Oz, Teemu Ojala, Ronja Alatalo, Antti Mikkola

Ihana Suomen suvi


Ihmemaa Oz toteutetaan Suomen Teatteriopiston ja Tampereen Komediateatterin yhteistuotantona. Kuvat: Peero Lakanen

Löytyykö Ozilta avain onneen?

Tampereen Komediateatterin päänäyttämöllä nähdään kesällä ihana Ihmemaa Oz.


  Ihmemaa Ozin tarina lienee tuttu suurimmalle osalle suomalaisistakin. Kansasissa asuva Dorothy joutuu Toto-koiransa kanssa pyörremyrskyn mukana ihmeellisen Oz-velhon valtakuntaan. Päästäkseen takaisin kotiin Dorothyn on löydettävä mahtavan velhon luo Smaragdikaupunkiin keltatiilistä tietä pitkin. Avukseen Dorothy saa säälittävältä tuntuvan seurueen: aivottoman Variksenpelättimen, pelokkaan Leijonan ja vailla sydäntä olevan Peltimies Peltisen.

  L. Frank Baumin kirjoittama satu on tunnettu jo 1900-luvun alusta asti. Mutta niin kuin hyvien satujen kanssa usein on, Ihmemaa Ozin lumo ei ole reilussa sadassa vuodessa kadonnut mihinkään. Päinvastoin, sadun perimmäinen ajatus voi olla nyt jopa ajankohtaisempi kuin koskaan aikaisemmin, sanoo näytelmän kirjan pohjalta käsikirjoittanut Teemu Ojala

  – Luulen, että nykyihmiselle Ihmemaa Oz käsittelee hyvin ajankohtaisia teemoja. Kelpaanko tällaisena kuin olen? Puuttuuko minulta asioita oikeasti, vai onko kyse vain itsetunnon puutteesta?

  – Toisaalta näytelmä nostaa esiin turhan luottamuksen ja uskon ulkopuolisiin voimiin. Sadussa Oz-velhoa pidetään suurena ratkaisijana, joka täydentäisi tarinan henkilöiden puutteet, mutta ratkaisut asioihin voikin löytyä ihmisen itsensä sisältä. Vastuu omasta hyvinvoinnista on loppujen lopuksi jokaisella itsellään, Ojala pohtii.

Uutta ja vanhaa hyvin yhdistellen

  Ihmemaa Oz toteutetaan Suomen Teatteriopiston ja Tampereen Komediateatterin yhteistuotantona. Tekijätiimissä nähdään Suomen Teatteriopiston lahjakkaita nuoria, pääosaa esittää Annie-musikaalissa aiemmin loistanut Ronja Alatalo. Tarina on toteutettu musikaalimuotoon hieman uudella tavalla.  – Näytelmässä on uusi musiikki ja lauluissa uudet sanat, molemmat Tony Sikströmin käsialaa. Laulut on myös toteutettu niin, että ne eivät katkaise tarinaa. Musiikki on nivottu osaksi tarinaa ja se kuljettaa sitä eteenpäin, Teemu Ojala kertoo.

  Käsikirjoittaja uskoo, että Ihmemaa Oz uppoaa 2000-luvun suomalaiseen teatteriyleisöön.

  – Ozissa on mielenkiintoinen maailma ja mielenkiintoiset hahmot. Tarina yhdistää parhaita puolia vanhasta ja uudesta satuperinteestä, ja meidän toteutuksessa on hyvä, sähäkkä rytmi, jonka nuori ohjaaja Antti Mikkola on saanut toteutetuksi. Uskon, että se uppoaa yleisöön. Odotukset ovat korkealla, Ojala sanoo.

  Ihmemaa Oz on nähtävissä Tampereen Komediateatterin päänäyttämöllä 8.8.2015 asti.

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »