Nro 3-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Saanan samoiluja, matkailu, kotikaupunki, Rauma, Rauman merimuseo

Saanan samoiluja


Saana Jaakkola on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, jonka oma matkablogi löytyy osoitteesta livenowdreamlater.net

Turistina omassa kotikaupungissa

  Palava rakkauteni kotimaan matkailuun syttyi vasta hiljattain. Vaati vuosia – ja useamman muuton ulkomaille – ennen kuin tajusin, kuinka onnekas olenkaan. Olen syntynyt Suomessa. Maailman kauneimmassa maassa.

  Matkailu on intohimoni, ja ulkomaan matkailu on iso osa elämääni. Aina ei voi kuitenkaan reissata maailmalla, ja se on ihan okei. Ympärilläni on valtava määrä upeita kohteita, joissa en ole milloinkaan vieraillut. Niitä löytyy jopa omasta kotikaupungistani, Raumalta.

  Uusia kokemuksia ei aina tarvitse metsästää merta edempää. Loman ei aina tarvitse tarkoittaa tuntien lentoa maapallon toiselle puolelle. Loma voi olla iltapäivä oman kotikaupungin kaduilla, saaristossa tai museossa.

  Minun on tunnustettava, etten käy kovin usein museoissa. Hyi minua. Tajusin vastikään asuneeni Raumalla jo kymmenen vuotta, enkä ole astunut jalallani yhteenkään kaupungin museoon. Päätin paikata aukot sivistyksessäni ja avata meren ja laivanrakennuksen todellista merkitystä tämän kaupungin olemassaololle. Aloitin uusien kokemusten kerryttämisen Rauman merimuseosta.

  Sitä luulee tietävänsä omasta kotikaupungistaan kaiken, kunnes joku tai jokin osoittaa, etten voisi olla enempää väärässä. Koko museomaailma avautui silmissäni täysin uudella tavalla, ja oloni oli kuin lapsella karkkikaupassa. Vanha merimiesarkku kehotti minua painamaan nappuloita, joissa luki ”koske tähän”. Minähän tein työtä käskettyä, ja opin taas uusia asioita merimiesten elämästä painalluksesta käynnistyneen virtuaaliesityksen kautta.

  Seuraavan ulkomaanmatkan sijaan suunnittelen nyt missä kotikaupunkini kohteessa kävisin seuraavaksi leikkimässä turistia. Olisiko se kenties laivanvarustajaperheen koti Marela, Savenvalajan verstas vai Vanhan Raatihuoneen torni? Nämä kaikki on vielä käymättä, mutta onneksi kesä on vasta alkamassa.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »