Nro 4-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, pääkirjoitus, Ahti Oksman
Sateinen ja kolea kesä on vaihtunut kauniiksi syksyksi. Näin kesälomien ja kesän matkailusesongin päättyessä on aika aloittaa taas uusi työrupeama.


  Suomessa eletään vaikeita aikoja, mikä jokaisen kansalaisen pitäisi nyt tiedostaa. Tarvitaan yksimielistä poliittista päätöksentekoa ja kaikkien osapuolten yhteistä sitoutumista, jotta Suomi saadaan jälleen jaloilleen. Silti yhteisymmärrystä ei tunnu löytyvän. Hallituksen päätökset koetaan palkansaajien taholta yksipuolisina päätöksinä, jotka heikentävät palkansaajien työehtoja, ja niitä vastustetaan ay-liikkeen Helsingissä 18.9.2015 järjestämällä kaksituntisella ”Poliittisella mielenilmauksella”, jolla se sanoo pysäyttävänsä Suomen. 

  Työssäni lehden päätoimittaja olen vuosien aikana tavannut satojen pienten ja keskisuurten matkailuyritysten omistajia ja muuta johtoa. Olen käynyt heidän kanssaan pitkiäkin keskusteluja kulloinkin maassamme vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta. En ole kuitenkaan koskaan kuullut yhdenkään yrittäjän puhuvan mielenosoituksesta tilanteessa, jossa valtion säästötoimet ovat olleet vähentämässä yrittäjän tuloja ja monessa tapauksessa pidentämässä työpäivää elannon hankkimiseksi.

  Vain muutama päivä sitten puhuin puhelimessa yrittäjän kanssa, joka oli juuri maksanut veronsa ja muut velvoitteensa. Sen jälkeen firman tilille oli jäänyt 19 euroa ja omalle tilille 9 euroa! Silti hänkään ei puhunut barrikadeille nousemisesta eikä muista mielenosoituksista. Hänen huolensa oli, miten voida jatkaa työntekoa saadakseen laskutusta seuraavien ennakkoverojen maksamista varten.

  Suomessa on 283 290 yritystä (Tilastokeskuksen yritysrekisteri 2013) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 98,9 prosenttia on alle 50 hengen yrityksiä. Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 264 435 eli 93,4 prosenttia.

  Tässä haasteellisessa maailmantilanteessa ja maamme vaikeassa taloudellisessa tilanteessa jokaisen pitäisi olla valmis joustamaan omista eduistaan yhteisen hyvän eteen. Tämä maa ei lakkoilemalla nouse lamasta.
Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »