Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kainuu, maakunta, Kuhmo, Vuokatti, Paljakka-Ukkohalla,Kajaani, kulttuuri, museot, Suomussalmi, historia, Hyrynsalmi, tapahtumat

Tervan tie


Ilmakuva Oulujärveltä. Kuva: Kainuun liitto

Kaunis Kainuu tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden

Kainuun merkitys matkailumaakuntana on kasvanut viime vuosikymmenien aikana. Upea luonto yhdessä monipuolisten matkailumahdollisuuksien kanssa tekevät Kainuusta Lapin veroisen mutta omintakeisenvetonaulan.


  Kainuun maakunta sijaitsee Tervan tien sydämessä. Tervaan liittyvällä elinkeinolla onkin ollut koko maakunnalle suuri merkitys niin kulttuurisesti kuin taloudellisesti, sillä terva on ollut aikanaan alueen tärkein vientituote. Vesireitit olivat terva-ajan kulkuväyliä itärajalta Ouluun jakulkupeleinä tervaveneet eli paltamot. 

  Tervaperinne näkyy ja maistuu Kainuussa myös tänä päivänä. Alueen museoissa ja mm. Nivan kylällä Kuhmossa matkailija voi tutustua tervan historiaan, ja kaupan on myös suussa maistuvia tuotteita kuten tervaleipää ja -siirappia sekä tervakonvehteja.


Tervakonvehteja. Kuva: Samu Puuronen

Keskukset matkailun vetureina

  Kainuun matkailu rakentuu pääasiassa vetovoimaisten matkailukeskusten, Vuokatin ja Paljakka-Ukkohallan ympärille. Keskusajattelun ohella Kainuussa nähdään tärkeänä verkostoituminen ja yhteistyön tekeminen: eri palveluiden tuottajat toimivat yhteen niin, että asiakkaille pystytään tarjoamaan monipuolisia palveluita, kuitenkin niin, että kenenkään ei tarvitse osata kaikkea, vaan kukin yrittäjä pystyy keskittymään omaan ydinosaamiseensa.


Laskettelua Vuokatissa. Kuva: Vuokatin kuvapankki, Tuoma Kaakinen.

Kulttuuria ja kivaa tekemistä

  Kainuun kulttuuritarjonta on tasokasta ja monipuolista, kärkitapahtumina Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali ja Kajaanin Runoviikko. Myös teatterielämä on vilkasta: jokaisessa Kainuun kunnassa on yksi tai useampi aktiivisesti toimiva kesäteatteri, niistä Suomessa tunnetuimpana Suomussalmen kesäteatteri, joka vuosittain kerää lähes 10 000 katsojaa. Kainuun ”kulttuuripääkaupungissa” Kajaanissa sijaitsevat maakunta- ja taidemuseot sekä korkeatasoisista tuotannoistaan tunnettu kaupunginteatteri. Myös talvisotahistorian ympärille Kainuu tarjoaa mielenkiintoisia käyntikohteita mm. Suomussalmen Raatteentiellä ja Kuhmon talvisotamuseossa.


Vuokatin Angry Birds -sisäaktiviteettipuisto kutsuu liikkumaan. Kuva: Pirjo Sirviö.
  Vapaa-ajan matkailussa Kainuulla on pitkät perinteet ja vahva osaaminen. Vuokatti ja Paljakka-Ukkohalla houkuttelevat erityisesti perheitä upeilla rinteillä, laduilla, kylpylöillä, sukupolvien yhteisillä liikuntaharrastuksilla, kalastuksella, retkeilyllä, paikalliskulttuurilla ja hyvällä kainuulaisella ruualla. Nuorisoa keskuksiin vetävät nykyaikaiset lumilautailumahdollisuudet rakennelmineen ja kumpareineen ja Angry Birds -liikuntapuisto Vuokatissa. Lähialueen yrittäjien kanssa tehtävän yhteistyön avulla perinteisesti talviurheilukeskuksina tunnetut Vuokatti ja Paljakka-Ukkohalla ovat rakentuneet matkailukeskuksiksi, jotka tarjoavat tekemistä ja elämyksiä ympäri vuoden. Ympärivuotisuus on tehnyt matkailusta elinkeinon tuhansille perheille Kainuussa.

Palloilua suossa, umpihangessa ja kentällä

  Vuokatin pitkät perinteet talviurheilun harjoittelu- ja kilpailuareenana ovat vertaansa vailla ja Vuokattiin onkin keskittynyt paljon urheiluosaamista jo 70 vuoden ajan. Vuokatissa ja muualla Kainuussa tarjotaan urheilun ja liikunnan ystäville monia mahdollisuuksia harrastaa ruumiinkulttuuria. Hyrynsalmella järjestettävät suopotkupallon MM-kisat tunnetaan jo laajalti kansainvälisesti ja ovat saaneet rinnalleen myös umpihankifutiksen maailmanmestaruuskarkelot. Kainuu tarjoaa upeat mahdollisuudet myös kolopallon pelaamiseen: maakunnassa on kolme golf-kenttää, joista Paltamo Golf on Suomen kauneimmaksikin kentäksi kehuttu.


Paltamo Golf.
  Keskellä kauneinta suomalaista luontoa Kainuu tarjoaa matkailijalle monipuolisesti vaihtoehtoja, joista valita niin kesällä kuin talvella. Tärkeät keskittymät ovat korkeintaan tunnin matkan päässä toisistaan, ja väliin mahtuu monipuolisesti niin luonnon ihmeitä kuin suuria seikkailuja.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »