Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kuhmo, koskikalastus, Pajakkakoski, Kalahässäkkä, koskikellunta, melonta, vaellus, ruskaretket, suurpedot, petobongaus, petokuvaus, metsästys, luontomatkailu, kulttuuri, vapaa-ajanasuminen

Tervan tie


Simon tenkara taimen Änättikoskella. Kuva: Kuhmon kaupunki

Kuhmo on kuohuvien koskien kulta-aitta 

Itärajalla sijaitseva Kuhmo tunnetaan koskemattomasta luonnosta ja villinä virtaavista koskista. Tervansoudun jäljiltä avoimia koskia on viime vuosina kivetty ja kunnostettu luonnolliseen loistoonsa. 9 000 asukkaan Kuhmosta on kasvamassa kansainvälisestikin merkittävä eräluontomatkailun hittikohde.


  Kuhmon kaupungin yritysneuvoja Kari Malinen tietää, ettei vastaavaa koskipotentiaalia löydy muualta.

  – Meillä on yli 100 koskea, jotka tarjoavat loistavat mahdollisuudet koskikalastukseen ja moneen muuhun aktiviteettiin.

Koskikalastusta ilman rajoitteita

  Koskien kunnostukseen on panostettu toden teolla, ja ELY-keskuksen tuella koskiin pyritään palauttamaan niille luonnollinen kalakanta. 
Yksi tärkeimmistä kehittämiskohteista on keskustassa voimakkaana virtaava Pajakkakoski. 


Kuhmon kalansaaliissa on kokoa! Kuva: Kuhmon kaupunki
  – Pajakkakosken varrelle on rakennettu muun muassa pyörätuolien vähimmäisvaatimukset täyttävät pitkospuut ja kalastuslaiturit. Kuhmo on todennäköisesti koko Suomen ainoa kunta, jossa on liikuntarajoitteisille suunniteltu koskikalastusmahdollisuus, Malinen esittelee.

Pajakkakoskella syntyi hässäkkä

Kesäkuussa Pajakkakoskella järjestettiin kaksipäiväinen Kalahässäkkä. Tapahtuman kautta pyritään esittelemän koskikalastusta myös naisille sopivana harrastuksena.

  – Naisharrastajien joukko kasvaa koko ajan niin kalastuksessa kuin metsästyksessäkin. Me haluamme olla mukana tukemassa ja edesauttamassa sitä, sanoo Malinen.

  Kalahässäkän kalastuskilpailussa ei saaliin painolla, koolla tai määrällä ole merkitystä. Voittajaksi valikoitui kalastaja, joka julkaisi saaliistaan kauneimman kuvan ja keräsi eniten tykkäyksiä Facebookissa.

  Jasper Pääkkösen ja Janne Pesosen isännöimä Kalahässäkkä oli menestys.

  – Hässäkkä jatkuu aivan varmasti ensi kesänä, Malinen naurahtaa.

Monien mahdollisuuksien luonto

  Läpi vuoden jäätymättä virtaava Pajakkakoski mahdollistaa hieman erikoisemmankin harrastusmahdollisuuden. Extremelaji on nimeltään koskikellunta.

  – Koskikellunta on koskenlaskua ilman kajakkia. Koskikellujat pukeutuvat kelluntapukuun, joka pitää lämpimänä talvipakkasillakin, Malinen kertoo.

  Koskien lisäksi Kuhmossa on yli 1 400 puhdasvetistä järveä ja lampea. Alueen yritykset järjestävät erimittaisia melontaretkiä ja vuokraavat välineitä omatoimisille retkeilijöille. Luontopoluilla ja vaellusreiteillä voi virkistäytyä jalan, pyöräillen tai vaikkapa huskyvaljakon vetämänä. Metsät tulvivat villinä kasvavia yrttejä, sieniä ja marjoja. Syksy tuo tullessaan ruskaretket ja valloittavan väriloiston.

Näe villinä Suomen suurpedot

  Kuhmon metsissä piilee erikoisuus, jota erityisesti luontokuvaajat, petobongailijat ja metsästäjät arvostavat. Kuhmossa voi nimittäin tavata kaikki Suomen luonnossa villinä liikkuvat suurpedot sekä harvinaisen metsäpeuran.


Karhun tarkkailua lähietäisyydeltä. Kuva: KUhmon kaupunki.
  Petojen sekä alueelle ominaisen harvinaisen eläinkannan ympärille on rakennettu runsas palveluntarjonta aina ahmankuvausretkistä yölliseen karhuntarkkailuun sekä suur- ja pienriistan metsästykseen.

   – Karhunmetsästys on Kuhmossa iso juttu. Lupia on paljon, eivätkä karhut kaadu parissa tunnissa kuten muualla. Väljien metsien ansiosta metsästysaikakin levittäytyy pidemmälle jaksolle, Malinen kertoo.

Vapaa-ajanasumista luonnon helmassa

  Luontomatkailu ja kulttuuritapahtumat ovat hyviä tapoja tutustua Kuhmoon. Sille tielleen on moni jäänyt, ainakin kesäasukkaaksi, jos ei pysyvästi. 

  Kuhmon yrittäjien ja kaupungin yhteinen Kuhmon rantatontit -hanke esittelee vapaa-ajanasumisen mahdollisuuksia Kuhmossa. Vapaana on yli 500 kaavoitettua tonttia, ja rakentaminen onnistuu avaimet käteen -periaatteella.

  – Kuhmossa on noin 2 500 vapaa-ajanasuntoa ja tilaa on vielä monelle muulle, Malinen kertoo.

  – Puhtaat vedet ja puhdas luonto mahdollistavat asumisen rakkaimpien harrastusten keskellä.


Kuhmolaista luonnonrauhaa. Kuva: Kuhmon kaupunki
  Innokkaana metsästäjänä Malinen tietää, että paikalliset metsästysseurat ottavat jäsenikseen myös ulkopaikkakuntalaisia, erityisesti silloin, jos harrastajalla on sidoksia Kuhmoon vaikkapa vapaa-ajanasunnon myötä.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »