Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kuhmo, Hotelli Kalevala, SR-rekisteri, koirat, ruokailuelämys, Lammasjärvi

Tervan tie


Vuonna 1989 valmistunut Hotelli Kalevala on rakennettu lentoon lähdössä olevan kotkan muotoon. Kuva: Hotelli Kalevala

Hotelli Kalevala – Kokko-linnun siipien suojassa

Kuhmossa sijaitseva hotelli Kalevala on ainutlaatuinen rakennus maailmassa. Arkkitehtuurinsa ansiosta se on päässyt Museoviraston suojeltujen rakennusten SR-rekisteriin.


  Hotelli Kalevalan arkkitehtuuri on saanut innoituksensa kansalliseepoksestamme: hotelli on rakennettu lentoon lähdössä olevan kotkan, Kalevalasta tutun Kokko-kotkan, muotoon: siipensä levittäneenä se on valmiina nousuun kohti viereisen Lammasjärven selkää. Rakennus on oululaisen arkkitehdin Ilpo Väisäsen suunnittelema ja se on valmistunut vuonna 1989.

  Paitsi ulkoa rakennus on erityinen myös sisätiloiltaan. Jokaisesta salista on ikkunanäkymä viereiseen saliin ja huoneiden korkeuserot tekevät sisätiloista mielenkiintoiset. Esimerkiksi aula kohoaa avoimena koko hotellin korkeudelta. Kaikki huoneet on remontoitu ja uusittu sisustuksiltaan aivan viime vuosina ja jokainen huone on erilainen: tekstiilein, kuvin ja huonekaluin hotellihuoneista on saatu jokaisen vieraan ”omia” – pieni yksityiskohta, joka lisää viihtyvyyttä.

Monipuolinen ohjelmatarjonta 

  Hotelli Kalevala on perheyritys, joka siirtyi nykyisille omistajille vuonna 2001. Reilun kymmenen vuoden aikana se on kehittynyt korkeatasoiseksi loma- ja kokoushotelliksi, joka on erityisesti sesonkiaikoina ulkomaalaisten turistien suosiossa. Upea kainuulainen luonto, hyvä ruoka, ystävällinen palvelu ja lukuisat eksoottiset aktiviteetit houkuttelevat matkailijoita Euroopasta ja muualta maailmasta.


Wellness-osastolla voi nauttia vaikkapa yrttivaahtokylvystä. Kuva: Hotelli Kalevala.
  Jokaiselle ryhmälle, tuli se sitten Suomesta tai ulkomailta, räätälöidään palvelut käteviksi paketeiksi, joihin sisältyy aina majoitus ja ruoka sekä teemaohjelma ryhmän mielenkiinnon mukaan. Ohjelmana voi olla vaikka polkupyörä-, lumikenkä- tai patikkaretki, husky-ajelu, koskiuinti tai karhunkatselu. Tai ajan voi viettää ylellisesti rentoutumalla hotellin monipuolisella wellness-osastolla.

Koiratkin tervetulleita!

  Hotelli Kalevalan hemmotteluosastolla arki unohtuu ja hotelliasukas saa maistaa hieman ylellisyyttä. Kahden perinteisen saunan lisäksi osastolla on sekä infrapuna- että turvesauna, ja rentoutusta tuovat lisäksi poreallas ja yrttiporekylpy. Hoitotarjontaan kuuluvat erilaiset hieronnat ja akupainanta sekä perinteitä kunnioittava kalevalainen jäsenkorjaus, joka korjaa vaivan kuin vaivan muinaisten oppien mukaan. Uimaan pääsee viereisen järveen tai joulusesongiksi valmistuvaan ulkopaljuun.


Aki-koirakin nauttii olostaan Hotelli Kainuussa. Kuva: Hotelli Kainuu.
  Hotelli Kalevalassa on ymmärretty se, että hyvinvointi on hyvin kokonaisvaltainen asia: hyvinvointia lisää se, että asukkaat saavat viettää laatuaikaa läheistensä kanssa. Niinpä hotelli Kalevalaan ovat koiratkin tervetulleita isäntäväkensä mukana. Vain allergiahuoneisiin ei eläimiä saa viedä, mutta kaikkialla muualla koirat saavat olla mukana – myös ravintolassa, kytkettyinä tietenkin.

Hyvää ruokaa kainuulaisittain kansainvälisesti

  Täydellisen loman kruunaa hyvä ruoka. Suuri osa ruokailuelämyksestä koetaan silmien kautta, ja hotelli Kalevalassa ruokailu onkin myös visuaalinen elämys: ravintolan ikkunoista avautuu upea näky Lammasjärvelle, jonka maisema muuttuu vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan. Näkymä on joka päivä erilainen! 


Veneen täydeltä kainuulaisia herkkuja. Kuva: Hotelli Kalevala.
  Hotellin ravintola kunnioittaa kainuulaisia ruokaperinteitä ja talon erikoisuus on kalevalainen pitopöytä, joka notkuu paikallisia perinneruokia. Paikallisten ruokien lisäksi hotellin keittiössä valmistuvat kansainväliset herkut, joten esimerkiksi yritysten kansainvälisiin tilaisuuksiin löytyy tarjottavaa varmasti kaikille. Isossa ravintolasalissa on tilaa 200 hengelle, joten siellä järjestää helposti suuretkin juhlat ja tilaisuudet. Intiimimpiä hetkiä varten hotelli tarjoaa Sampo-kabinettia, jonka jyhkeän talonpoikaispöydän äärelle mahtuu ruokailemaan 16 henkilöä.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »