Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kuhmo, leipomo, rönttönen, kahvila, lounasravintola

Tervan tie


Kaesan kotileipomo on täyden palvelun leipomo. Kuva: Kaesan kotileipomo

Kainuulaiset herkut syntyvät Kaesan kotileipomossa

Perinteikäs Kaesan kotileipomo Kuhmossa ylläpitää kainuulaisia ruokaperinteitä.


   Vuonna 1968 perustettu Kaesan kotileipomo Kuhmossa panostaa suomalaisiin, erityisesti kainuulaisiin leipomuksiin. Kuhmon keskustassa, torin laidalla sijaitsevassa leipomossa valmistuvat herkulliset ruisleivät, makeat pullat, kalaisat kukot sekä aidot ja oikeat rönttöset.

  – Keskitymme pääasiassa suolaisiin leivonnaisiin, mutta toki teemme myös makeita piirakoita ja pullia. Olemme täyden palvelun leipomo, sanoo Kaesan kotileipomon toimitusjohtaja Marianne Huusko.  Yhdessä siskonsa Henriikan kanssa Huusko jatkaa isotätinsä perustamaa yritystä ja vaalii paikallista ruokaosaamista.

Rönttösiä arkeen ja juhlaan

  Kaesan kotileipomon lippulaivatuote on rönttönen, ohra- tai ruistaikinasta tehty piirakka, jossa on imellytetystä perunasta ja marjasta – tyypillisimmin puolukasta tai mustikasta – tehty täyte. Rönttönen on aitoa suomalaista perinneruokaa ja sillä on EU:n nimisuoja. Päivittäin Kaesan kotileipomossa rypytetään käsin lähes 2000 rönttöstä – sesonkiaikoina kuten Kuhmon Kamarimusiikkiviikolla, vieläkin enemmän. Kainuulaisten lisäksi makoisat rönttöset ovat valloittaneet myös etelämpänä asuvien turistien sydämet, ja rönttönen löytääkin yhä useammin tiensä niin matkaevääksi kuin juhlapöydän antimeksi ympäri Suomen.

Läheltä ja vastuullisesti

  Kaesan kotileipomo muutti vuosi sitten uusiin tiloihin Kuhmon keskustaan. Hyvällä paikalla keskellä kaupunkia sijaitsee nyt kahvilan lisäksi noin 600 neliön tuotantotilat. Viihtyisässä kahvilassa on 60 asiakaspaikkaa, joten sinne mahtuu hyvin suurempikin ryhmä. Kahvilassa on myös lähiruokapuoti, josta voi ostaa mukaan lähialueen tuottajien valmistamia tuotteita – luomuna, totta kai. 

  – Myytävänä on myös nykyisin suosittua superfoodia, Marianne Huusko kertoo. 


Kaesan kotileipomon kahvila sijaitsee keskellä kaupunkia. Kuva: Kaesan kotileipomo.
  Kaesan kahvit paahtaa yhteistyökumppani, jyväskyläläinen pienpaahtimo Papu, jonka kahvit ovat peräisin pientiloilta tai viljelijöiden muodostamilta yhteisöiltä. Muuten Kaesan kotileipomossa luotetaan kainuulaisiin tuottajiin: kaikki raaka-aineet on kotoisin lähialueilta ja myös jauhot valmistetaan lähimyllyssä.

Rohkeasti tulevaisuuteen

  Kahvilan ja leipomon tarjontaa täydentää kahvilan lähistöllä sijaitseva lounasravintola Neljä Kaesaa. Sekin on alun perin mummon sisarusten perustama ja nyt Kaesan kotileipomon tytäryritys. 120-paikkaisessa ravintolassa tarjoillaan arkisin maistuvaa suomalaista lounasruokaa, ja sitä vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin kuten kokouksiin, juhliin ja koulutuksiin. Kerran kuukaudessa ravintola isännöi Korpi raikaa -klubia, joka järjestää elävän musiikin iltoja.  Lähes puoli vuosisataa Kuhmossa toiminut Kaesan kotileipomo on hyvässä iskussa jatkaakseen vielä toisen puoli vuosisataa – ainakin. Marianne Huusko kertoo, että lähes miljoonan euron investointi uusiin tuotantotiloihin oli pitkään suunniteltu etappi, joka nyt on saavutettu. Seuraavaksi päämääränä on kasvaa edelleen ja saada kainuulaisten perinneherkkujen myyntiä lisättyä myös muualle Suomeen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »