Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Sotkamo, Rytilahden maja, Sotkamon seurakunta, majoitus, Bruno Erat

Tervan tie


Sotkamon seurakunnan leiri- ja kurssikeskus Rytilahden maja toimii myös satunnaisten matkailijoiden loma- ja majoituspaikkana. Kuva: Sotkamon seurakunta

Partiolaisten jalanjäljillä Rytilahden majalla

Vain muutaman kilometrin päässä Sotkamon keskustasta sijaitsee viihtyisä Rytilahden maja, luonnonkauniilla paikalla tervansoutajien reitin varrella.


  Seurakunnan leiri- ja kurssikeskus toimii myös ryhmien ja satunnaisten matkailijoiden loma- ja majoituspaikkana. Rytilahdella on pitkä ja mielenkiintoinen historia, ja vuosikymmenten aikana se on toiminut niin partiolaisten leirikeskuksena kuin yritysmaailman virkistyspaikkana.

Perhelomaan tai sukujuhliin

  Rytilahti jakautuu vanhaan ja uuteen osaan. Vanha puoli on ihanteellinen yksittäisten matkailijoiden tai perheiden majoitukseen sekä pienryhmätoimintaan: rakennuksessa on kahdeksan kahden hengen huonetta, joissa on omat wc- ja peseytymistilat. Vanhalla puolella on myös oma keittiö, jossa voi valmistaa ruokansa itse – vaihtoehtoisesti ruokailut voi tilata seurakunnan henkilökunnalta. 


Vanhan puolen yläsali. Kuva: Sotkamon seurakunta.
Rakennuksessa on kaksi salia: yläkerran saliin, johon massiivinen takka luo kodikasta tunnelmaa, mahtuu 30–35 henkilöä kokoustamaan, ryhmäytymään tai oleskelemaan. Alakerran pieni sali toimii pienryhmätilana ja saunaosaston takkahuoneena. Vanhan puolen saunaan mahtuu kerrallaan 8–10 saunojaa.

  Uusi puoli soveltuu puolestaan erinomaisesti leiri- ja kurssitoimintaan sekä suurempien ryhmien kokoontumisille tai vaikka perhejuhliin. Saliin, jossa on moderni kokoustekniikka, mahtuu helposti 60–70 henkilöä, ja nykyaikaisessa suurtalouskeittiössä valmistuu kätevästi ruuat isommallekin porukalle. Uudella puolella majoitus tapahtuu 3–6 hengen huoneissa.

Uniikkia arkkitehtuuria keskellä kauneinta sotkamolaista luontoa

  1980-luvulla rakennettu vanha puoli on arkkitehtuuriltaan uniikki. Arkkitehti Bruno Eratin suunnittelema rakennus ja sen piha muodostavat täydellisen ympyrän ja se istuu ympäröivään kauniiseen sotkamolaiseen luontoon hienosti rikkomatta sitä. 


Rytilahden rakennus ja piha muodostavat ympyrän. Kuva: Sotkamon seurakunta.
  Sapsojärven rannalla sijaitseva Rytilahti tarjoaa mahdollisuuden luonnonläheiseen lomailuun. Kuulut Hiukan hiekkarannat ovat vain pienen matkan päässä ja ladut yhdistävät talvisin Rytilahden Vuokatin matkailukeskukseen. Rytilahdessa majoittuja pääsee nauttimaan myös eduista: seurakunta tarjoaa asiakkailleen Katinkullan kylpylä- ja golflippuja.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »