Teollistuminen toi tullessaan helpompia ansaintakeinoja ja tervan kysyntäkin aleni, mikä johti lopulta tervantuotannon romahtamiseen 1900-luvun alussa. Kainuun Museossa on tänäkin päivänä esillä tervan valmistuksessa käytettyjä välineitä sekä tervaveneen ja tervahaudan pienoismallit.
Tervahaudan pienoismalli. Kuva: Samu PuuronenMuseon perusnäyttelyssä tutustutaan muun muassa Kainuun sota- ja esihistoriaan sekä Kajaanin linnan ja kaupungin historiaan. Tärkeässä osassa ovat myös kuuluisat kainuulaiset, kuten Urho Kekkonen ja Elias Lönnrot.
Pienen museon monet puolet
Kainuun Museossa on neljä vaihtuvaa näyttelyä vuosittain sekä galleriahuoneeseen koottuja pienoisnäyttelyitä. Museonjohtaja Antti Mäkinen kertoo, että museossa on aina jotakin uutta nähtävää, mikä antaa syyn tulla uudestaan.
– Näyttelyt valmistellaan eri kohderyhmät ja alueen juhlavuodet huomioiden. Galleriahuoneen pienoisnäyttelyjen aiheet tukevat esillä olevaa kokonaisuutta.
27. syyskuuta alkava Monenmoisia hantvärkkäreitä -näyttely esittelee Kajaanissa harjoitettuja käsityöläisammatteja. 14. lokakuuta rinnalle nousee pienoisnäyttely tämän päivän käsityöläisistä.
Keväällä 2016 laajan näyttelykokonaisuuden aiheeksi vaihtuu ensin näyttämöpuvut ja sitten syntymä ja kuolema. Tuolloin piennäyttelyssä esitellään Kajaanin kirkon historiaa sen 120-vuotisjuhlan kunniaksi.
Aitoja kokemuksia aidoille ihmisille
Kainuussa tiedetään, että kulttuuri luo hyvinvointia, ja paikallisia asukkaita kannustetaan tutustumaan omiin juuriin ja alueen historiaan. Siksi vuoden alussa museosta poistui sisäänpääsymaksu.
Lapsia tutustumassa Kainuun historiaan. Kuva: Samu Puuronen. – Museolla on paljon annettavaa, ja digipainotteisesta elämäntavasta huolimatta ihmiset kaipaavat yhä aitoja asioita ja esineitä. Erityisesti vanhat valokuvat kiinnostavat, Mäkinen kertoo.
Opastetut kierrokset museon aukioloaikoina ovat niin ikään maksuttomia. Opastuksia järjestetään myös ryhmille, kunhan tulosta ilmoitetaan ja opastus varataan etukäteen.
Esteettömyys on Kainuun museolle kunnia-asia. Pyörätuoliluiskat mahdollistavat pääsyn museon sisätiloihin, ja toisen kerroksen näyttelytilaan kulkee invahissi.
|