Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kajaani, taidemuseo, pääsymaksuton, näyttely, poliisiputka, taidekasvatus, Satumaa-näyttely, Art Kainuu 2015

Tervan tie


Kajaanin taidemuseo toimii entisessä poliisitalossa. Kuvat: Kajaanin taidemuseo

Tunteiden kuljettamana taidemuseoon

Kajaanin puutalokaupungista on jäljellä vain muutama rakennus. 1930-luvulla alkanut uudisrakentaminen loi kaupunkiin funktionalistisen eli funkistyylisen kokonaisuuden, jota entisessä poliisitalossa toimiva Kajaanin taidemuseokin edustaa.


  Vuonna 1935 valmistunut poliisitalo on arkkitehti Eino Pitkäsen käsialaa. Pitkäsen pelkistetty ja suoraviivainen tyyli näkyy muuallakin kaupunkikuvassa. Pitkänen suunnitteli Kajaaniin useita julkisia rakennuksia ja asuinrakennuksia.

  Taidemuseon sisätiloissa tunnelma on toisenlainen. Poliisitalon ajoista tähän päivään on säilynyt lähes entisellään rosoinen poliisiputka seinäkirjoituksineen. Poliisien entinen jumppasali palvelee näyttelytilana. 

  Kajaanin taidemuseon neljä näyttelysalia ovat kooltaan ja muodoltaan toisistaan poikkeavia. Myös poliisiputkaa hyödynnetään taidemuseon vaihtuvissa näyttelyissä.

”Taiteen kuuluu herättää tunteita”

  Näyttelytoiminnassa pyritään esittelemään nykytaidetta mahdollisimman monipuolisesti. Painopiste on kotimaisessa taiteessa, mutta toisinaan esillä on myös kansainvälisten taiteilijoiden teoksia.

  Eri kohderyhmät ja vieraiden toiveet huomioidaan tulevia näyttelyjä suunnitellessa. Välillä taidemuseon tarjonta on kokonaan lapsille omistettu.


Lapsiryhmä vierailulla Kajaanin taidemuseossa. Kuva: Kajaanin taidemuseo
  – Taidekasvatus on tärkeä osa toimintaa. Lapsille järjestetään luovaa tekemistä vierailun yhteyteen aina kuin mahdollista, kertoo taidemuseon intendentti Sanna Ojanne.

  Sisäänpääsy ja opastetut kierrokset ovat täysin ilmaisia. Ryhmiä kehotetaan ilmoittamaan tulostaan ajoissa.

  – Taidemuseota ei kannata jättää väliin siksi, ettei usko ymmärtävänsä taidetta. Voittamalla ennakkoluulonsa museovieras usein yllättyy iloisesti ja huomaa, ettei tämä nyt niin vaikeaa ollutkaan, Ojanne rohkaisee.

  – Taiteen kuuluu herättää tunteita. Sen vastaanottamiseen ei tarvita massiivisia taustatietoja vaan avointa mieltä.

Satumainen Kainuu valokuvanäyttelyssä

  Lokakuussa Kajaanin taidemuseossa avautuu Satumaa-näyttely. Satumaa on nuorten ammattikuvaajien Maria Gallen-Kallelan, Aapo Huhdan, Helen Korpakin ja Juuso Westerlundin yhteistaideprojekti, joka tutkii tarujen Suomea nykyaikaisessa yhteiskunnassa kameran linssin läpi kuvattuna.


Maria Gallen-Kallela: Sateenkaarimies, Kajaani 2013.
  Joulukuussa vuorossa on Art Kainuu 2015, kokoelma kainuulaisten kuvanveistäjien, graafikkojen, keraamikkojen ja maalarien ajankohtaisia taideteoksia.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »