Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tervan tie, Kajaani, Paltaniemi, Eino Leino, Elias Lönnrot, perinnetalo, kirjapäivät, Lystinurmi, kesäteatteri

Tervan tie


Vanhan Hövelön piirustuksien mukaan rakennettu Eino Leino-perinnetalo vihittiin nykyiselle paikalleen Leinon syntymäpäivänä vuonna 1978.

Runollinen Eino Leino -talo 

Kajaanin Paltaniemellä sijaitseva Eino Leino -talo on rakennettu Eino Leinon synnyinkodin, Hövelön mallin mukaan.  


  Perinnetaloa esittelevä kirjailija Esko Piippo kertoo, että Elias Lönnrot asui varsinaisessa Hövelön torpassa Vanhan Kalevalan luomisen aikaan, ja Eino Leinon perheen omistuksessa Hövelön talo oli 1858–1922. Perheen kymmenen lasta, joista Eino Leino oli nuorin, vietti lapsuutensa Hövelön talossa. Eino Leino -talossa olevat Elias Lönnrotin ja Eino Leinon kirja- ja valokuvanäyttelyt tuovat elämäntarinat tutuiksi. 


Eino Leino -talon kirjapäivät tuovat väkeä Paltaniemelle.
 – Talo on kirjallisuustalo, ja siksi sen pihapiirissä vietetään 16.–17.7.2016 jo kuudetta kertaa Eino Leino -talon kirjapäiviä, toteaa Piippo. Kesäisin talo ja talon kesäkahvila on auki viitenä päivänä viikossa, ja talvisin se on avoinna ryhmävierailuille. 

Paltaselän rannalla

  Talon pihapiirin töyräältä avautuu upea Paltaselkä

  – Näillä aalloilla Eino Leino purjehti vuosina 1890–95. Tästä soutivat myös tervansoutajat, ja Leino kirjoittikin muutamia tervan polttoon liittyviä runoja, Piippo selvittää. 


Talon kuistilta on hyvä näkymä Paltaselälle ja sen töyräällä sijaitsevalle Lystinurmi-ladolle.
  Paltaselän töyräällä kohoaa myös Lystinurmi-lato, joka on suosittu konsertti- ja juhlapaikka. Ladossa on valokuvaaja Tuomas Kaakisen valokuvanäyttely, joka pohjautuu Eino Leinon runoelmaan Kodin kukka ja uhrikuusi. Piippo kertoo, että runoelma ilmestyi Leinon 30-vuotisen taiteilijatyön kunniaksi, ja runoelmasta on tulossa valokuvakirja.

  Lystinurmen vieressä on kesäteatterinäyttämö, jossa voi Paltaniemen teatterin esitystä seuratessa ihailla myös ilta-aurinkoon sukeutuvaa Paltaselkää. 

 – Heinäkuussa 2016 kesäteatterissa nähdään Heikki Turusen kirjoittama ja Anne Ballinin ohjaama Simpauttaja, sanoo Piippo toivottaen samalla kaikki tervetulleiksi kesäteatteriin. Piippoa voi hyvällä syyllä sanoa Paltaniemen teatterin ”isäksi”, vaikka Piipon mukaan teatterin perustamisen taustalla onkin kolmen teatterivaikuttajan elämäntyö – eliväthän sekä Kasimir Leino, Eino Leino että Aarne Orjatsalo lapsuuttaan Paltaniemellä.

  Eino Leino -talon pihapiiristä häämöttää läheinen Paltaniemen kuvakirkko ja äskettäin uusittu Paltaniemen uimaranta ja satama, johon pääsee myös höyryveneellä Kajaanista heinäkuussa. Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »