Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tervan tie, Vaala, Manamansalo, leirintäalue, vierassatama, mökkimajoitus, uimaranta, kyläkauppa, ravintola, Oulujärvi

Tervan tie


Manamansalon Porttiin pääsee niin autolla kuin veneellä. Kuva: Manamansalon Portti

Viikinkien jalanjäljillä onnellisten saaressa

Manamansalon saari keskellä Oulujärveä on perinteikäs matkailupaikka: jo viikingit majoittuivat Manamansalossa matkoillaan, ja Oulujärveä pitkin liikkuneet tervansoutajat pitivät sitä tukikohtanaan.


  Nykyisin matkailuperinteitä pitää yllä matkailualue Manamansalon Portti, joka tarjoaa palveluita ja luontoelämyksiä ympäri vuoden. Alueeseen kuuluu leirintäalue, mökkimajoitusta, vierasvenesatama ja uimaranta, kyläkauppa ja baari. Pihassa on myös pieni frisbeegolf-rata, ja helppokulkuiset maastoreitit lähtevät aivan pihapiiristä. 

  Noin 20 kilometriä pitkän saaren toisessa päässä on silta ja toisesta päästä liikennöi lossi, joten saareen pääsee niin tietä pitkin kuin vesitse.

Portin uusi elämä

  Tiina ja Ari Ala-Opas aloittivat Manamansalon Portin yrittäjinä kolmisen vuotta sitten.

  – Sitä ennen paikka oli päässyt todella huonoon kuntoon, joten toiminta alkoi täydellisellä remontilla, Tiina Ala-Opas muistelee.

  – Vähitellen kyläläiset, mökkiläiset ja turistit ovat uudestaan löytäneet paikan, mikä antaa itsellekin uskoa omaan tekemiseen.


Kesäisin Manamansalon Portissa järjestetään erilaisia tapahtumia. Kuva: Manamansalon Portti
  Ala-Oppaat ovat saaneet Manamansalon Portin uuteen kukoistukseen. Leirintäalueella on noin 100 sähköistettyä vaunupaikkaa ja muuta majoitustilaa löytyy noin 20 henkilölle alueen hyvin varustetussa paritalohuoneistossa sekä kota- ja saunamökeissä. Ravintola palvelee A-oikeuksin ja keittiö on avoinna vuoden ympäri.

  – Ravintolassamme on monipuolinen lista, jolta löytyy jokaiselle jotakin. Johtoajatuksemme on rentous ja viihtyminen, Tiina Ala-Opas sanoo.

Luonnon oma huvipuisto

  Manamansalon Portti on ihanteellinen paikka matkailijalle, joka nauttii luonnonrauhasta. Ohjelmapalveluita eivät Ala-Oppaat tarjoa, mutta toisaalta kuka niitä kaipaisikaan, kun ympärillä on luonnon oma huvipuisto: luonnonkauniit ulkoilureitit ja Oulujärven siintävä selkä?


Upea Oulujärvi. Kuva: Manamansalon Portti
Ympäristö suorastaan kutsuu viihtymään luonnossa ja tarjoaa virikkeitä ja inspiraatiota myös vaikkapa taideharrastukselle. Alun perin kuvataiteenopettajaksi valmistuneella Tiina Ala-Oppaalla onkin suunnitelmissa kehittää Manamansalon Porttia kulttuurimatkailukohteeksi.

  – Tarkoitus on jatkossa järjestää enenevässä määrin taidekursseja ja -leirejä, Tiina Ala-Opas paljastaa. Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »