Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, Vaala, Säräisniemi, Geopark-yritys, Ruununkartano

Tervan tie


Ruununkartanossa on 200-paikkainen ravintolasali ja sen 30 majoitushuoneessa on 64 vuodepaikkaa. Kuva: Sinikka Rantalankila

Palveleva Ruununkartano 

Geopark-yrityksiin kuuluva Ruununkartano sijaitsee Vaalan kunnan Säräisniemen kylässä, vain parin kivenheiton päässä Oulujärvestä. 


  Ruununkartanon tiloissa toimi aiemmin kunnan vanhainkoti, jonka lopettamisen jälkeen osa rakennuksista muutettiin ravintola- ja matkailukäyttöön. Tuula Heikkinen aloitti Ruununkartanon Matkailu- ja Pitopalvelu Oy:n vuonna 2011 aiemmin vanhainkotina toimineissa tiloissa. Ravintola- ja matkailukäyttöön muutettuja tiloja on Heikkisen toimesta kunnostettu, ja vuosi sitten ruokailutilakin laajeni viihtyisäksi 200 paikkaiseksi ravintolasaliksi. Kesäisin lisätilaa antaa 73 paikkainen ulkoterassi.

  Ruununkartanon 30 majoitushuoneessa on yhteensä 64 vuodepaikkaa. Kiinteistön alakerran kunnostetuissa huoneissa on jokaisessa oma wc ja suihku. Alakerrassa on myös sviitti, joka on varsinkin morsiusparien suosiossa. Parhaillaan kunnostuksen alla ovat kiinteistön yläkerran majoitushuoneet, joissa pyritään säilyttämään ihana 1960-luvun retrotunnelma.

  Heikkisen mukaan Ruununkartano on saanut hyvästä palvelustaan tunnustusta ulkomaita myöten. 


Oulujärven jäädyttyä voi rannalta bongata vaikkapa joukon jääpurjehtijoita. Kuva: Ruununkartano
  – Meillä käy keskieurooppalaisia jääpurjehtijaryhmiä, jotka tulevat tänne Oulujärven jäädyttyä, Tuula Heikkinen sanoo. Hän kertoo myös, että useat ryhmät tulevat Ruununkartanoon vuosi vuoden perään tehden jo lähtiessään varauksen taas seuraavaksi talveksi. 

  Ja tottahan vieraat viihtyvät, kun talvipakkasillakin palvelu pelaa, ja heille toimitetaan rantaan niin lämmintä juomaa kuin ruokaakin.

Tilaa ryhmille

  Kesäsesongin ulkopuolella viikonloput ovat kiireisiä, sillä Ruununkartano on suosittu juhlapaikka, jossa on vietetty monet häät, hautajaiset, pikkujoulut ja sukujuhlat. Heikkinen kertoo, että kaikki juhliin tarvittava tehdään itse, kuten ruuat, pullat, pikkuleivät ja kakut.


Ruununkartano on suosittu juhlapaikka. Kuva: Ruununkartano
  Arkipäivinä Ruununkartanon väellä on kuitenkin hyvää aikaa paneutua eri puolilta maata tulevien ryhmien palvelemiseen. 

  – Toiveeni vuodelle 2016 on, että entistä useammat ryhmät löytäisivät meidät sekä hyvänä ruoka- ja kahvipaikkana että myös majoittajana. 

  Ruununkartanossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Perinteinen Porsasjuhla pidetään tänä vuonna 26.9.2015. Silloin vartaassa paistuu kokonainen porsas, herkullisen lihan lisäkkeenä tarjoillaan Oulujärven muikkuja ja muuta perinneruokaa. Yleisöä viihdyttää myös viisimiehinen orkesteri, joka takaa tahdit aamutunneille saakka.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »