Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tervan tie, Vaala, Kankarin Taidehuvila, galleria, taidenäyttely, kesäkahvila, kurssit, nähtävyys, ryhmävierailu

Tervan tie


Kankarin Taidehuvila on kunnostettu vanhaan koulukiinteistöön. Kuva: Kankarin Taidehuvila

Taidetta luonnonkauniissa ympäristössä Vaalassa

Kankarin Taidehuvila on entiseen Kankarin kouluun perustettu taidegalleria, ateljee ja kurssitila. Viehättävässä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa hirsirakennuksessa heijastuu 1920-luvun klassismin leima. 


  Oulujärven rannalla, kauniiden suomalaismaisemien keskellä sijaitsevaa Taidehuvilaa isännöi marokkolaissyntyinen kuvataiteilija Ben Allal Ayad. Hän oli vaimonsa Tarjan kanssa haaveillut vuosien ajan vanhan koulurakennuksen ostamisesta Suomesta taitelijan työtilaksi, taidegalleriaksi ja perheen kodiksi. Sopiva kiinteistö löytyi vuonna 2009, ja perhe muutti saman tien Vaalaan Espanjasta, jossa he olivat asuneet jo pidemmän aikaa.

  – Talvet 2010 ja 2011 olivat ankaria, ja pakkasta oli jatkuvasti yli 30 astetta, Tarja Ayad kertoo.

  – Silloin mietimme usein, että mitä tuli tehtyä! muistelee Tarja.  Taloa kunnostettiin, ja ensimmäinen kesänäyttely avattiin jo kesällä 2010. Siitä lähtien galleriatiloissa on ollut esillä nimekkäiden taiteilijoiden näyttelyjä. Kankarin Taidehuvilan kävijämäärät ovat joka vuosi nousseet. 

Kursseja ja näyttelyjä

  Ben Allal Ayad on kuvanveistäjä, taidemaalari ja taidegraafikko, joka osaa myös vaativan kivipiirros- eli litografiatekniikan. Ayad on saanut ammattikoulutuksensa Brysselin taideakatemiassa ja myöhemmin Suomen taideakatemiassa. Taiteilijan pitkäaikainen haave maalaus- ja litografiakurssien järjestämisestä toteutui ensimmäisen kerran Kankarin Taidehuvilassa kesällä 2011, ja sen jälkeen kursseja on pidetty säännöllisesti. 


Marokkkolaissyntyinen kuvataiteilija Ben Allal Ayad taitaa myös litografiatekniikan. Kuva: Kankarin Taidehuvila
  Kurssien tavoin korkeatasoiset taidenäyttelyt painottuvat kesäkauteen. Galleriassa on tuolloin esillä töitä useilta taiteilijoilta, joista puolet on edellisellä kaudella mukana olleita ja puolet uusia. Vierailijoita palveleva kesäkahvila sijaitsee Taidehuvilan ulkorakennuksessa, jossa on myös taidekehystämö.

  Kesäkauden ulkopuolella galleriassa on esillä taiteilija Ayadin omaa laaja-alaista tuotantoa. 

Ryhmät tervetulleita ympäri vuoden

  Kankarin Taidehuvila kuuluu niin Rokua Geoparkin, Tervan tien kuin Oulujärven Kulttuurikierroksen virallisiin käyntikohteisiin. Ryhmille Taidehuvila on avoinna tilauksesta ympäri vuoden. 

  Kankarin Taidehuvilassa vieraat otetaan lämpimästi vastaan, sillä hyvä palvelu on Tarja Ayadin sydäntä lähellä. Hänellä on aina aikaa kertoa vierailijoille talon historiasta, esilläolevista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »