Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tervan tie, Utajärvi, Rokua, Geopark, Opastus- ja varauskeskus Suppa, Olvassuo, retkeilyreitistöt

Tervan tie


Jäkäläkangasta Loukkojärvellä. Kuva: Utajärven kunta

Ainutlaatuisten luontokohteiden Utajärvi

Tervantien varrella sijaitseva 3 000 asukkaan Utajärven kunta kiehtoo matkailijoita monipuolisella luonnollaan. Alueella on metsiä, soita, suuria jokia ja toistasataa järveä, huipentumana ainutlaatuinen Rokuan harjualue, missä on Suomen ainoa – ja koko maailman pohjoisin Geopark.


  Geopark on Unescon suojaama alue, jolla on merkittäviä geologisia kohteita. Geopark ei ole vain kiehtova luontokohde, vaan sen tehtävänä on myös matkailun kehittäminen ja matkailijoiden opastaminen. Rokua Geopark yltää Utajärven, Muhoksen ja Vaalan kuntiin, ja se koostuu Rokuan, Oulujokilaakson ja Oulujärven alueista.

Suppa jakaa tietoa matkailijoille

  Utajärven kunnanjohtaja Kyösti Juujärvi kertoo, ettei Rokuan kaltaista kumpuilevaa, jäkälän peittämää maastoa löydy muualta.

  – Maa on valkoinen ympäri vuoden. Talvella luminen, kesällä jäkälämeri jatkuu silmänkantamattomiin. Rokua on myös suosittua sienestysaluetta. Herkkutatteja poimitaan alueelta tonneittain joka vuosi.

  Geoparkin ytimessä sijaitseva Opastus- ja varauskeskus Suppa esittelee alueen kohteita. Rokuan matkailun lippulaiva, kylpylähotelli Rokua health & spa sijaitsee kolmen kilometrin päässä Supasta. Hotelli Rokuanhovi on Supan välittömässä läheisyydessä, ja Oulujokivarressa sijaitsee myös maatilamatkailukohde Merilän Kartano.

Monta tapaa liikkua luonnossa

  Rokuan kansallispuisto on alueen retkeilyverkoston ydin Oulujärven, Oulujoen ja Kiiminkijoen ympärille rakennettujen aktiviteettien ohella.


Olvassuon keidasmaista osaa. Kuva: Utajärven kunta
  – Kunnan pohjoisosassa sijaitseva Olvassuo lintutorneineen, luontopolkuineen ja pitkospuineen on erityisen kaunis, Juujärvi sanoo.

  – Se on ollut ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi ainoana suoalueena Pohjoismaista.

  Talvisin Rokuassa kulkee mittava hiihtolatujen ja moottorikelkkareittien verkosto. Kehitteillä on myös maastopyöräilyreitistö.

  Tervantuotannon kulta-ajasta muistuttaa kesäinen Tervasoutu, joka soudetaan Vaalasta Ouluun ensi vuonna jo 32. kertaa. Oulun Tervahiihto on puolestaan Suomen vanhin yhtäjaksoinen hiihtotapahtuma. Utajärven ja Oulun välinen hiihtoreitti on 70 kilometriä pitkä.

Kalevalaista kulttuuria vaalimassa

>
Ahmasen kalevalainen perinnekylä. Kuva: Utajärven kunta
  Utajärvellä sijaitseva Ahmaksen kalevalainen perinnekylä on Pohjois-Suomen merkittävin kalevalaista kansanperinnettä vaaliva kylä. Juujärven mukaan siellä on laulettu ja merkitty muistiin useita kansalliseepoksen runoja.Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »