Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tervan tie, Muhos, Rokua Geopark, Tervareitistö, Montan leirintäalue, Muhoksen kirkko, Terttu Jurvakainen, Taidegalleria, Armi Kuusela, Fortumin sähkömuseo

Tervan tie


Oulujokea voi ihailla esimerkiksi Muhoksen läpi kulkevalla Tervareitistöllä. Kuva: Muhoksen kunta

Elinvoimainen Muhos

Muhoksen kunta täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Vireän kunnan väkiluku on ollut 1980-luvulta lähtien kasvava. 


  Kunnanjohtaja Jukka Syvävirta kertoo Muhoksen työpaikkaomavaisuuden olevan yli 70 %, mikä tekee siitä harvinaisen elinvoimaisen. Syvävirta toteaa myös yhteistyön yrittäjien kanssa toimivan hyvin. Niinpä Muhoksella on hyvät lähtökohdat kehittyä edelleen.

Lähde luontoon!

  Rokua Geopark sijaitsee Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella. Syvävirta uskoo Geoparkin tuovan alueelle runsaasti lisää matkailijoita, kunhan tieto Suomen ensimmäisestä ja maailman pohjoisimmasta Geopark-kohteesta ja sen tarjoamista monista mahdollisuuksista tavoittaa suuren yleisön. 

  – Nimestään huolimatta Geopark ei ole pelkästään geologiaa, vaan sen alueella on runsaasti kulttuuritarjontaa sekä yritystoimintaa, muistuttaa Syvävirta. 

  Geopark tarjoaa mahdollisuuden tutustua niin ainutlaatuiseen luontoon ja aitoihin tuotteisiin kuin elämyksiin ja tarinoihin. Luonnon kauneutta voi ihailla esimerkiksi Muhoksen läpi kulkevalla Tervareitistöllä, joka on Oulujokilaaksossa kulkeva patikointi- ja hiihtoreitistö autiotupineen, taukopaikkoineen ja laavuineen.  

  Montan leirintäalue on oiva kiintopiste luontoretkelle. Montan alueelta lähtee hyvät merkityt retki- ja kävelyreitit, ja viereinen Oulujoki tarjoaa hyvät kalastusapajat. Montta tarjoaa myös erilaisia ohjelmapalveluja ryhmille. 

Mielenkiintoista nähtävää

  Tervan tiellä kulkijoille Muhos on hyvä pysähdyspaikka. Yksi kunnan nähtävyyksistä on vuonna 1634 rakennettu Muhoksen kirkko, joka on Suomen vanhin lähes alkuperäisessä asussa oleva puukirkko. Tukipilarikirkko on käytössä ympäri vuoden ja toimii kesäisin tiekirkkona. 


Muhoksen kirkko on Suomen vanhin lähes alkuperäisessä asussa oleva puukirkko. Kuva: Henri Luoma
  Toinen vierailun arvoinen kohde on taiteilija-runoilija Terttu Jurvakaisen Taidegalleria, joka sijaitsee kunnan keskustaajamassa. Perinteisen kesänäyttelyn lisäksi Taidegalleria on avoinna ryhmille tilauksesta. 


Kotipitäjässään vuonna 2014 vieraillut Armi Kuusela (oik.) kävi tutustumassa myös Terttu Jurvakaisen (vas.) Taidegalleriaan. Kuva: Muhoksen kunta
  – Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema voimalaitosympäristö on arkkitehtuuriltaan näkemisen arvoinen, toteaa kunnanjohtaja Syvävirta.

  Ryhmät voivat sopia vierailun myös Pyhäkosken voimalaitosrakennuksessa toimivaan Fortumin sähkömuseoon, joka esittelee kuvien, esineiden ja videoiden avulla Oulujoen voimalaitosrakentamista ja maatalouselinkeinoa 1940–60-luvulla.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »