Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Tervan tie, matkailutie, yhteistyö, kehittäminen

Tervan tie


Ilta-aurinko Oulun Nallikarissa. Kuva: Ilmestys Oy / Kati Leinonen

Matkailutie kehittyy yhteistyössä

Tervan tien kehittäminen hyödyttää koko aluetta.


  Oulun ja Kuhmon välillä kulkeva Tervan tie on paitsi kiehtova matkailureitti, myös muuten tärkeä pohjoisen Suomen elinkeinoille. Väylän varrelle sijoittuvat kunnat aloittivat yhteistyön tienvarren elinkeinojen toimintojen kehittämiseksi jo 15 vuotta sitten, jolloin kunnat perustivat Valtatie 22 yhdistys ry:n asioita hoitamaan. Nyttemmin yhdistykseen on saatu mukaan myös Oulun kauppakamari, maakunnan liitot, Kainuun yrittäjäyhdistys sekä alueen kärkiyrityksiä, ja yhdistyksen nimi on muutettu Oulu-Kainuu Tervan tie yhdistys ry:ksi. Tavoitteena on saada alueen eri toimijat tekemään yhteistyötä, joka hyödyttäisi koko aluetta.

Edunvalvonnasta aktiiviseen kehittämiseen

  Koska Tervan tie -vyöhyke levittäytyy useiden kuntien ja muutaman eri maakunnan alueille, sen kehittäminen kokonaisuutena ei varsinaisesti ole minkään virallisen organisaation vastuulla. Eri toimijoiden muodostama yhdistys pyrkii erityisesti toimimaan edunvalvojana mm. tien kunnostamiseen suunnattujen varojen suhteen, mutta yhteistyöllä pyritään saamaan positiivisia tuloksia matkailun lisäksi mm. logistiikan ja teollisuuden aloilla.


Suomen syvin suppa, Syvyydenkaivo, Rokualla. Kuva: Henri Luoma
  Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen ja Utajärven kunnanjohtaja Kyösti Juujärvi pitävät matkailun kehittämistä yhtenä olennaisena yhteistyön muotona.

  – Matkailu koskettaa monia toimijoita koko pätkällä. Niillä on yhteinen, tervan tuottamiseen ja kuljettamiseen liittyvä historia, jota ei ole muualla Suomessa. Siinä on potentiaalia, Pellikainen uskoo.


Tauko Oulujärvellä. Kuva: Markus Sirkka
  – Yritämme tuoda koko alueen toimijat yhteen, jotta yritykset koko matkalta hoksaisivat, että verkottumalla ja yhteistyömuotoja kehittämällä jokainen voittaa.

Mahdollisuudet voimavaraksi

  Yhdistyksen näkyvin aikaansaannos on Tervan tien virallinen matkailutien status, joka sille myönnettiin vuonna 2008. Se on Suomen yhdeksäs virallinen matkailutie. Kyösti Juujärvi kertoo, että paljon muutakin on jo saatu aikaan.

  – Olemme olleet mukana luomassa Oulu-Rokua-alueen matkailun suunnitelmaa sekä saaneet avattua patikointi-, pyöräily- ja ratsastusreittejä. Tervahiihto ja tervasoutu ovat yhdessä ideoituja tapahtumia, jotka tuovat elämää alueelle, Juujärvi luettelee.


Tervasoutu Vaalasta Ouluun soudetaan 32. kerran 17.-18.6.2016. 
  Paljon on silti vielä tekemistäkin, niin matkailullisesti kuin infrastruktuurin kehittämisessä. Parhaillaan on työn alla strategian luominen, jonka tavoitteena on tuoda uutta potkua markkinointiin ja tuotekehitykseen.

  – Meillä on paljon mahdollisuuksia mm. tuotteistaa ohjelmia ja verkottua, uskoo Esa Pellikainen.


Kuhmon Kamrimusiikki. Kuva: Juuso Westerlund
  – Esimerkiksi Oulussa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, vaikka kaupungin rooli alueelle ja tervan tuottamiselle on ollut tärkeä. Yhteistyössä Kainuun suuntaan on paljon mahdollisuuksia. Tuotteistamista tehdään koko ajan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »