Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Vaasa, kaupunginteatteri, John Wickström, Caloric II

Teatterit


Jorma Tommila esittää John Wickströmiä Vaasan kaupunginteatterissa. Kuva: Jyrki Tervo

John Wickströmin tarinaa Vaasassa

Vaasan kaupunginteatterin tämän syksyn draamanäytelmä kertoo suomalaisesta visionääristä ja moottoriteollisuuden suurmiehestä.


  Yksi Amerikan autonrakentajapioneereista oli suomalainen John Wickström, joka syntyi Vaasan lähistöllä Koivulahden Vassorin kylässä vuonna 1870. Teknisesti lahjakas Wickström muutti 19-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Chicagoon hän perusti autotehtaan, jonka ensimmäisen automobiili valmistui vuonna 1898. 


Caloric II:n kyydissä Wickströmin aito Amerikan arkku. Kuva: Jyrki Tervo
  Wickströmin Caloric II esiteltiin Chicagon maailmannäyttelyssä 1901 – samassa, jossa Henry Ford esitteli ensimmäisen automallinsa. Fordin ura jatkui autojen parissa, mutta Wickström tuli kuuluisaksi luotettavista venemoottoreista, joita rakennettiin Vaasassa Wickströmin veljesten konepajalla.  

  Wickströmin konepajalla valmistui vuosien 1906–1980 aikana kaikkiaan noin 30 000 nelitahtista vene- tai paikallismoottoria. 

Elämän draamaa ja yrityksen vaiheita  

  Vaasan kaupunginteatterin näytelmä John Wickströmin elämä kertoo suomalaisen visionäärin mielenkiintoisesta elämästä, joka sisälsi monenlaista dramatiikkaa. Wickström oli tiukka raittiusaatteen kannattaja ja kieltolain puolustaja, joka vaati paljon itseltään ja muilta. Valinnoillaan hän aiheutti myös skandaaleja, kuten eroamalla ensimmäisestä vaimostaan. Hänen elämänsä piti sisällään suuria riskinottoja, kovaa työnteko ja uskonnollisuutta. John Wickström johti tehdastaan kuolemaansa saakka vuoteen 1959. Hänellä oli kuusi lasta, joista yksikään ei jatkanut yritystä.

  – Näytelmä on faktoihin perustuvaa historiankerrontaa, johon on teatterin suomilla valtuuksilla lisätty myös fiktiota, kertoo Vaasan kaupunginteatterin myyntijohtaja Miika Korkiakoski. Hänen mukaansa Risto Karhulan viitteellisellä lavastuksella ja Kati Lampun tyylikkäällä, aikaan sopivalla puvustuksella on saatu aikaan näyttävä epookkinäytelmä.  Mielenkiintoisen elämäntarinan lisäksi näytelmässä seurataan Wickströmin yrityksen vaiheita ja moottoriteknologian kehittymistä. Korkiakoski kehuu vuolaasti kirjailija Antti Tuuria, joka on tehnyt merkittävää pohjatyötä näytelmän käsikirjoitusta laatiessaan tavaten mm. Wickströmin jälkeläisiä. Heiltä on saatu lainaksi myös autenttisia tavaroita, jopa Wickströmin Amerikan arkku.


  – John Wickströmin elämä on huumoriakin sisältävä draama, joka tarjoaa viihdyttävän kaksituntisen, luonnehtii Korkiakoski. Erik Kiviniemen ohjaaman näytelmän ensi-ilta on Romeo-salissa 12.9.2015. Pääroolissa nähdään Jorma Tommila. Näytelmä tekstitetään ruotsiksi.

Farssin ilottelua

  Vaasan kaupunginteatterin syksyn toinen ensi-ilta on 7.11., jolloin Romeo-salin lavalla nähdään brittifarssi Espanjankärpänen uudelleen sovitettuna: Jakob Höglundin ohjaamassa musiikkinäytelmässä soivat suomalaiset euroviisukappaleet!

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »