Nro 4-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Uudenkaupungin Teatteri, Raija Nokkala, Pentti Nokkala, Satavuotias, Jonas Jonasson, Felix Herngren

Teatterit


Vauhdikkaan näytelmän 100-vuotiasta Allania esittää Pentti Nokkala. Kuva: Uudenkaupungin Teatteri

Satavuotias seikkailee Uudessakaupungissa

Ruotsalaisen Jonas Jonassonin ”Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi” on valloittanut maailmaa sekä kirjana että Felix Herngrenin ohjaamana elokuvana. Niiden pohjalta tehdyn näytelmän Suomen kantaesitys nähdään Uudenkaupungin Teatterissa 7.11.2015. 


  Sata vuotta täyttävän Allanin elämässä asiat tapahtuvat ihan vain sattumalta. Sattumalla oli sormensa pelissä myös siinä, että kyseinen näytelmä päätyi Uudenkaupungin Teatteriin. Pari vuotta sitten Turussa poiketessaan Raija ja Pentti Nokkala päättivät mennä elokuviin, ja sinä iltana oli juuri alkamassa loppuunmyyty Satavuotias-elokuvan ensi-ilta. Heidän saapuessaan paikalle kaksi ihmistä perui tulonsa ja näin he pääsivät sisälle.

  – Ihastuimme suunnattomasti tarinaan, joka täysin poikkeuksellisesti sai elokuvayleisön taputtamaan filmin eri vaiheissa, Raija Nokkala muistelee. 

  Suomen Näytelmäkirjailijaliittoon kuuluvat teatterintekijät halusivat elokuvan nähtyään tuoda tarinan myös teatterilavalle. Selvisi, että sitä oli esitetty jo Chilessä ja Saksassa. Raija ja Pentti matkustivat Saksaan katsomaan esitystä, mutta päättivät tehdä siitä vähemmän selittelevän, iloisemman suomalaisversion. Oikeuksien hakeminen ja käsikirjoittaminen oli sekä aikaa että työtä vaativa prosessi. Käsikirjoitus hyväksyttiin, ja tammikuussa 2015 alkoivat Uudessakaupungissa näytelmän harjoitukset. 

Pitkin poikin maailmanhistoriaa

  Käsikirjoituksen lisäksi Raija ja Pentti Nokkala ohjaavat näytelmän yhdessä. Elokuvan ja alkuperäisteoksen tavoin näytelmäversio kulkee sekä nykyhetkessä että menneisyydessä, ja satavuotiaan elämää seurataan niin Euroopassa, USA:ssa kuin Neuvostoliitossakin. 
Vauhdikkaan näytelmän alussa vanhainkodissa asuva Allan karkaa ikkunasta satavuotissyntymäpäivänään, ja alkumetreillä mukaan tarttuu matkalaukku, jossa on riihikuivaa rahaa, miljoonittain.  – Satavuotias Allan on yksinkertainen ja ihan tavallinen mies, joka on elämässään sattunut olemaan mukana monessa historian lehdille jääneessä tapahtumassa – onhan Allanilla ollut sormensa pelissä niin atomipommin kehittelyssä, Berliinin muurin sortumisessa kuin Francon hengen pelastamisessa, ja kaikki ihan vain puolivahingossa ja sattumalta! Raija kertoo. 

  Uudenkaupungin Teatterissa esitykset jatkuvat maaliskuulle ja sen jälkeen 29.6.2016 alkaen Kesäteatteri Lentävässä Lokissa.

  – Satavuotias on kevyt, iloinen ja hauska näytelmä siitä, mitä kaikkea yhden ihmisen elämään voi mahtua, Raija summaa. Hän toivoo yleisön löytävän myös taustalla kulkevan ajatuksen: ”Niin käy kuin käy – se tulee, mikä sitten tuleekin vastaan.”  Ei ihminen pysty hallitsemaan kaikkea elämässään, vaikka tahtoisi, joten kannattaa suhtautua asioihin vähän rennommin! 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »