Nro 4-2015
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Teatterit, orkesterit ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Lappeenranta, kaupunginteatteri, uudet tilat, kauppakeskus, Timo Sokura, Mummo, Kolmen pennin ooppera

Teatterit


Uusien tilojen suuressa salissa on kaikkiaan 440 istumapaikkaa. Kuva: Lappeenrannan kaupunginteatteri

Uusi kaupunginteatteri  tuo tarinat takaisin kansan keskelle Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunginteatteri avaa marraskuussa uudet tilat kauppakeskus IsoKristiinan yhteyteen. Ratkaisu on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.


  Kaupunginteatterin uudet tilat tulevat kauppakeskuksen laajennusosaan. Teatteri sijaitsee laajennuksen ylimmässä kerroksessa – ensimmäisessä kerroksessa on kauppoja, toisessa kerroksessa lisäksi ravintoloita. Teatterin, ravintoloiden ja kauppojen välittömässä yhteydessä ja saman katon alla sijaitsee hotelli.

  Kaupunginteatterissa ollaan uusista tiloista innoissaan.


Timo Sokura. Kuva: Mervi Palonen, Lappeenrannan kaupunki
  – Lappeenrantaan tulee täysipainoisesti toimiva ja tilaratkaisuiltaan poikkeuksellisen hyvä teatteri, sanoo vasta elokuussa teatterin johtajana aloittanut Timo Sokura

  – Mistä muualta Suomesta löytyy vastaavaa: voi saapua autolla vaikka jo aamulla, parkkeerata pohjakerrokseen, jättää ulkovaatteet autoon, pyöriä kaupoilla, nauttia ravintoloiden antimista, tulla ylimpään kerrokseen katsomaan teatteriesitystä ja lähteä ravintolan kautta tyytyväisenä kotimatkalle, Sokura myhäilee.

  Tiloihin tulee kaksi näyttämöä, joita voidaan käyttää esitysten lisäksi monipuolisesti, ja ne täydentävät viereisen kaupungintalon kongressi- ja kokoustilojen tarjontaa. Teatterin sijoittaminen kauppakeskuksen yhteyteen on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ratkaisu. Sen katsotaan olevan enne teatterimaailman rakennemuutoksesta: esitykset palaavat ikään kuin juurilleen, torille ja kansan keskelle. 

Esityksiä ja tapahtumia kahdella näyttämöllä

  Uudessa suuressa salissa on kaikkiaan 440 istumapaikkaa, orkesterin mukana ollessa hieman vähemmän. Itse esityslavalla on 12-metrinen pyörönäyttämö. 

  Pieni näyttämösali toimii ns. mustalaatikkoteatterina, jossa kaikki tilat ovat vapaasti muokattavissa. Sen katsomo koostuu moduuleista, joiden paikkoja voi vaihdella. Katsojapaikkoja pieneen saliin tulee 150, mutta se venyy tarvittaessa 200 paikkaan.

  Uudessa kaupunginteatterissa voi teatteriesitysten lisäksi järjestää myös tapahtumia, seminaareja ja konferensseja. Teatterissa uskotaan, että uusi tila vahvistaa Lappeenrannan mainetta ennakkoluulottomana kulttuurikaupunkina ja asemaa maakunnan keskuskaupunkina. Samalla keskikaupungin vetovoimaisuus lisääntyy ja palvelutarjonta monipuolistuu. 

Viihtyisä ja valoisa lämpiö antaa näkymät kauppakäytävälle

  Vaikka teatteri sijaitsee kauppakeskuksessa, itse teatterikerros eroaa siitä selkeästi. Jo ylimpään kerrokseen johtavassa portaikossa aistii kulttuurille ominaista arvokkuutta, ja väreiltään ja laajoilta pinnoiltaan levollinen teatterilämpiö poikkeaa alakerran ilmapiiristä.  Kauppakeskuksen hälinää ei kuitenkaan kokonaan suljeta ulkopuolelle: lämpiö avautuu kauppakäytävälle, joten väliaikakahvia siemaillessa voi seurata kaupunkilaisten ostosvilinää aaltomaisen verkkokaiteen vierellä. Vastapäisen hotellin teatterinpuoleisissa huoneissa majoittuva yleisö pääsee muutamien huoneiden ikkunoista katselemaan suoraan lämpiöön ja fiilistelemään tunnelmaa.

Uusi teatterinjohtaja ohjaa avajaisnäytelmän

  Uuden teatterin ensimmäisenä tuotantona nähdään sarjakuvaan perustuva Mummo pienellä näyttämöllä. Suurella näyttämöllä uuden teatterin avajaisia juhlitaan 15.−16.1.2016 laulunäytelmällä Kolmen pennin ooppera, jonka ohjaa Timo Sokura. Uusi johtaja haluaa tarjota jokaiselle jotakin.  – Hyvä kauas kuuluu, ja uskon, että yleisö palaa toisen ja kolmannenkymmenennenkin kerran. Toki katsojat ovat erilaisia ja ohjelmistossakin pitää olla vaihtelevuutta, mutta mielellämme ilahdutamme ja viihdytämme yleisöämme musikaaleilla, kuuluvathan tanssi ja musiikki kaupunkimme ilmapiiriin jo luonnostaan, Sokura lupaa.

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »