Nro 4-2015
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Ilmajoen Musiikkijuhlat, Elämälle-ooppera, Oskar Merikanto


Jussi Merikanto Oskar Merikannon roolissa. Kuva: Mika Putro

Elämälle-ooppera jatkaa Ilmajoen Musiikkijuhlilla 

Kesällä 2015 Ilmajoen Musiikkijuhlat juhli 40-vuotista taivaltaan tuottaen uuden kotimaisen oopperateoksen. Kriitikoiden ylistämä Elämälle-ooppera kertoo säveltäjä Oskar Merikannon (1868–1924) elämästä, ja sen voi nähdä Ilmajoella vielä kesällä 2016.


  Oskar Merikanto on säveltänyt runsaasti tunnettuja teoksia ja oli perustamassa vuonna 1911 Kotimaista oopperaa, nykyistä Suomen Kansallisoopperaa.

  Elämälle-oopperan on säveltänyt Jaakko Kuusisto, jonka mukaan tässä oopperassa ympäröivä maailma on yhtä tärkeässä roolissa kuin itse Merikanto.

  – Suuret tapahtumat leimasivat Oskarin aikakautta ja leimaavat nyt oopperan näytöksiä vahvoilla kontrasteillaan Kämpin kosteasta illanvietosta sodan mielettömyyteen, Suomalaisen Oopperan perustamisen kuohuista perhe-elämän suvantoon.

  Elämälle-oopperan libreton on kirjoittanut Kansallisoopperan dramaturgi ja tietokirjailija Juhani Koivisto

  – Ooppera Elämälle muistuttaa ajasta, jolloin Oskar ja Aarre Merikanto, Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela, Robert Kajanus, Aino Ackté, ja muut rohkeat tienraivaajat loivat vaikeista olosuhteista välittämättä suomalaista kulttuuria, Koivisto toteaa vakuuttaen heidän ansainneen oman oopperansa.

  Teoksen ohjannut Anna Kelo puolestaan muistuttaa, että Oskar Merikannon sielusta kummunneet sävelet ovat osa meidän historiaamme, osa yhteistä tarinaamme ja suomalaista sielunmaisemaa.  


Aino Ackté (Johanna Rusanen-Kartano) ja Oskar Merikanto (Jussi Merikanto). Kuva: Jussi Nurkkala
  Oopperan solisteina nähdään muun muassa Jussi Merikanto, Johanna Rusanen-Kartano, Eeva-Maria Kopp, Simo Mäkinen, Aki Alamikkotervo, Juhani Alakärppä ja Jouni Kokora. Vaasan kaupunginorkesteria johtavat Jaakko Kuusisto ja Jukka Iisakkila. Mukana on myös Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperakuoro sekä oopperan lapsi- ja nuorisokuoro.

  Ilmajoen Musiikkijuhlien ohjelmaan kuuluu perinteisesti oopperan lisäksi erilaisia konsertteja. Lauantaina 11.6.2016 klo 20 kuullaan muun muassa Waltteri Torikan ja Johanna Rusanen-Kartanon yhteiskonsertti, jonka johtaa Jaakko Kuusisto. Konsertissa on mukana myös Ilmajoen oopperakuoro johtajanaan Antti Nissilä

Oiva retkikohde ryhmille

  Yhä useammat retkiryhmät suuntaavat kesällä Ilmajoen Musiikkijuhlille. Musiikkielämysten ohella ohjelmaan voi sisällyttää niin alueen kulttuurihistoriallisia kohteita kuin eteläpohjalaisen ruokapöydän antimia. 

  – Meiltä ryhmänvetäjä saa henkilökohtaista palvelua ja apua matkan toteuttamisessa sekä esimerkiksi vinkkejä ja apua matkan markkinointiin, toteaa Ilmajoen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sari Hanka, joka lupaa heidän tarjoavan laadukkaat puitteet unohtumattomalle ryhmämatkalle sekä ensiluokkaista palvelua ja opastusta matkan järjestämiseen.

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »