Nro 4-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen, telttailu

Matkan varrelta


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen, www.kuvaan.fi

Paluu tulevaisuuteen?

  Kun minä olin lapsi, telttalomia vietettiin lähes jokaisessa perheessä. Silloin ei kesälomia vietetty powerparkeissa, jukumaissa tai spa resorteissa – perheet lomailivat leirintäalueilla. 

  Mekin kävimme perheen kanssa lomamatkalla peräti Ruotsissa ja Tanskassa asti: vaaleanvihreän Saab 96:n perään lastattiin laukkujen lisäksi keltainen kupoliteltta, jota sitten koottiin ja purettiin matkan aikana lukuisilla leirintäalueilla, sateessa ja paisteessa. Myöhemmin, jo täysi-ikäisenä, tein poikaystäväni kanssa pyöräretken Ahvenanmaalle ja majoituimme totta kai teltassa. 

  Tuohon aikaan telttalomailu oli täysin normaalia. Hotelleissa asuminen oli kallista eikä vaihtoehtojakaan ollut siinä määrin kuin nykyään. Sittemmin matkailu muuttui toisenlaisia elämyksiä korostavaksi: piti olla helppoa, luksusta mieluiten. Mukavuudenhalu vei voiton edullisuudesta ja aamiaisbuffetin pehmeäksi haudutettu puuro eksoottisine marjakeittoineen houkutteli enemmän kuin retkikeittimellä teltan sadekatoksen suojassa pikaisesti kiehautettu eloveena.

  Minulle telttailu onkin jo pitkään ollut kadonnutta kansanperinnettä, sellainen hieman kiusallisen huvittava muisto menneisyydestä, jota muiden keski-ikäisten kanssa tavatessa voi lämmöllä kertailla.

  Siksipä olinkin perin yllättynyt, kun menneenä kesänä vedimme asuntovaunumme muutamille leirintäalueille, ja huomasin, että telttailu on tehnyt comebackin. Leirintäalueen nurmikentillä kohosivat eriväriset ja -kokoiset teltat, isot pyöreät ja pienet kolmiot. Puuvillaiset, nailoniset ja gore tex -kankaiset suojat tarjosivat yösijan pariskunnille, perheille ja itsekseen retkeileville. Sieltä ne aamunkoitteessa tyytyväisinä kömpivät ulos, nuo rohkeat, hyttysiä ja juuria selän alla pelkäämättömät. 

  Piti ihan hymyillä. 
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »