Nro 5-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, pääkirjoitus, Ahti Oksman
Kädessäsi on vuoden viimeinen Matkailu kotimaassa.fi -lehti, jonka teemana on Suomen vanhin matkailutie, Via Karelia eli Runon ja rajan tie. Virolahdelta Sallaan kulkevalla reitillä on pituutta lähes 1100 km.


  Kiertelin kolmen viikon ajan tutustumassa alueeseen, ja kilometrejä kertyi mittariin reitin pituuteen nähden lähes kolminkertainen määrä. Tuona aikana minulla oli 82 tapaamista, jossa sain tavata reitin varrella toimivia kuntien ja kaupunkien edustajia ja matkailuyrittäjiä. 

  Pyrin aina välttämään yleistyksiä, mutta oli kuitenkin mielenkiintoista huomata eroja pohjoisessa ja etelässä asuvien ihmisten välillä. Sain huomata, että kiire on suhteellinen käsite. Eroja eri maakuntien välillä oli myös puheliaisuudessa ja ulospäinsuuntautuneisuudessa sekä luonnostaan tulevassa vieraanvaraisuudessa. 

  Yksi asia kuitenkin selvästi yhdisti Via Karelian varrella asuvia: Itärajan läheisyys on jättänyt jälkensä ihmisten elämään kaikkialla Virolahdelta Sallaan. Sotien aikana rajaa on siirretty useamman kerran, mikä on merkinnyt luovutetun alueen asukkaille siirtolaiseksi lähtemistä ja rakkaan kodin jättämistä. Raja on merkinnyt monessa tapauksessa myös luopumista sukulaisista ja ystäväistä. Vaikka jatkosodan päättymisestä on kulunut jo 71 vuotta, sodan merkit ja muistot on edelleen nähtävissä Via Karelian varrella.

  Rajan läheisyys yhdistää rajaseudun asukkaita myös positiivisella tavalla. Nykyään itärajalla on useampikin rajanylityspaikka, ja yksistään Lappeenrannan Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta kulkee vuosittain miljoonia matkailijoita. Sillä on suuri merkitys alueen hyvinvoinnille. Rajan läheisyys on myös rikastuttanut lähiseutujen kulttuuria, uskontoa ja elämää. 

  Uhkasta on tullut mahdollisuus.
Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »