Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Pohjois-Karjala, Kitee, Kesälahti, Ruokkeen lomakylä, Varmon kyläkauppa, Pajarinhovi, Puhos, pesäpallo, pontikka, Nightwish, Tuomas Holopainen

Via Karelia


Pekka Parkkulaisen kalastusretkillä kuulee välillä uskomattomia tarinoita karkuun päässeistä saaliskaloista. Kuva: Jarmo Artika

Kuutostietä kiemurrellen Kesälahdelta kuuluisuuksien Kiteelle

Kitee tunnetaan erityisen hyvin kolmesta asiasta – pontikasta, pesäpallosta ja Nightwishista. Vuonna 2013 Kesälahti liittyi Kiteeseen tuoden mukanaan myös houkuttelevia luontokohteita, kuten kirkkaudestaan tunnetun Puruveden.


  Näillä kirkkailla vesillä järjestetään Puruveden Lohikuningas -soutu-uistelukisa ja Muikkumarkkinat. Puruveden rannalla sijaitsee myös Ruokkeen lomakylä, jonka kultaiset hiekkarannat ovat kuin etelästä ja maukkaat muikut tunnettuja ympäri Suomen.


Ruokkeen lomakylä. Kuva: Kiteen kaupunki
  Ruokkeen lomakylän herkullisten kala-aterioiden jälkeen matka jatkuu kuutostietä kohti Kesälahden taajamaa, jossa vanha kansakoulu puutarhoineen kutsuu koolle niin oman kylän väkeä kuin ohikulkevia. Sovintolan tiloissa on leivonnaismyyjäisiä, kirjakammari, kahvila ja kesägalleria, jossa paikalliset ja kotimaiset kädentaidot saavat ansaitsemaansa kunniaa.

  Kesälahden keskustasta Kiteelle päin kulkiessa ei voi ohittaa idyllistä Varmon kyläkauppaa, joka huokuu 50-luvun tunnelmaa. Kyläkaupan kellertävä kauppa-auto on tuttu näky Kiteen kylänraiteilla ympäri vuoden.

Pajarinhovista Puhokseen

  Kyläkaupan jälkeen on pidemmän pysähdyksen aika. Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen suosittelee viipymään Viihde- ja vapaa-aikakeskus Pajarinhovissa vaikka koko viikonlopun.

  – Pajarinhovin ympäristössä on jotain jokaiselle – ostosmahdollisuudet, sisävesipuisto Aquapark, Kiteen Eläinpuisto ja kokonainen lomakylä.

  Samalla voi pyörähtää Puhoksessa, missä rakennettiin Suomen ensimmäinen höyrylaiva Ilmarinen. Siellä on myös Suomen suurin ja vanhin lehtikuusimetsä sekä yksi koko Pohjois-Karjalan vetovoimaisimmista tapahtumista, Puhoksen Perinnepäivät, joka houkuttelee Puhoksen Kartanon ympäristöön tuhansia kävijöitä joka kesä.

”Aimo annos urheilua”

  Kitee on tunnettu pesäpallokaupunki, ja Rantakentän katsomossa vallitsee kesäisin täysin ainutlaatuinen tunnelma.


Pesäpallokaupungin tytöt hutunkeitossa. Kuva: Kiteen kaupunki
  – Kitee on harrastajan paratiisi. Lajivalikoimaa riittää mäkihypystä mobiilisuunnistukseen ja kaikkea siltä väliltä. Kiteen AIMO -monitoimikeskus on vauhtiurheilun mekka, ja oman lentokentän ansiosta siellä voi harrastaa vauhdikkaita lajeja ilmailusta motocrossiin, Auvinen esittelee.

Supertapahtuma rantautuu Kiteelle

  Kiteen pontikkaperinteet kukoistavat edelleen, ja Suomen Pontikkakeskuksessa voi tutustua pontikankeittoon ja pontikan pitkään historiaan. Valmistusvälineitä on nähtävillä Kiteen museossa. Pesäpallon ja pontikan rinnalla Kiteellä on vielä yksi erikoisuus, joka on nostanut kaupungin maailmankartalle – musiikilliset lahjakkuudet, joista tunnetuin on Nightwish-yhtyeen Tuomas Holopainen.


Nightwishin Tuomas Holopainen on kotoisin Kiteeltä.
  Sivistys- ja kulttuurikeskus Ilmarinen tarjoaa tilat konserteille ja isoille tilaisuuksille aivan kaupungin keskustassa. Konserttitilojen lisäksi rakennuksessa toimii Monttu-Studio, josta ponnahtelee lahjakkaita muusikkoja maailmalle tiuhaan tahtiin. Montusta maailmalle on Kiteen oma poika Tuomaskin aikoinaan ponnistanut.

  – Kiteeläisen musiikin isähahmo on bulgarialaissyntyinen Plamen Dimov, joka on paitsi taitava muusikko ja markkinoinnin ekspertti, oikea haukka havaitsemaan ja kouluttamaan musiikkilahjakkuuksia, Auvinen toteaa.

  Jo kolmena kesänä Kiteellä järjestetystä Nightwish-viikosta on nyt muodostumassa kahden viikon mittainen suurtapahtuma Kitee International Music and Art Weeks.

  – Nightwish-viikko on aina ollut tunteita herättävä tapahtuma, johon saapuu lahjakkaita nuoria ympäri maailmaa, kertoo Auvinen.

  Kitee International Music and Art Weeks järjestetään 8.–22. heinäkuuta 2016. Samalle ajankohdalle sijoittuvat muun muassa Ilosaarirock, Savonlinnan oopperajuhlat ja Puhoksen Perinnepäivät, joten kyseessä on oikea supertapahtumien kaksiviikkoinen pienessä, mutta eläväisessä Kiteen kaupungissa ja sen ympäristössä.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »