Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Tohmajärvi, Värtsilä, Hotelli Joki, Elina Pesonen, esteetön

Via Karelia


Hotelli Joki tarjoaa historian havinaa moderneilla mausteilla. Kuva: Hotelli Joki

Hotelli Joki – yllätys susirajalla

Via Karelia kulkee Tohmajärven Niiralan rajanylityspaikan läheisyydestä kohti Värtsilän kylää. Teiden yhä kaventuessa pohdin, josko olen kääntynyt edellisestä risteyksestä väärään suuntaan. Juuri silloin näen opasteet sovittuun yöpymispaikkaani. 


  Etukäteen olen saanut tietää, että Hotelli Joen perustaneet kaksi nuorta naista päättivät muutama vuosi sitten lähteä tekemään muuttovirralle vastavirtaa ja remontoivat entisestä palvelutalosta tasokkaan hotellin. Rakennus sijaitsee 1800-luvulla rakennetun Niiralan hovin pihapiirissä, maaseudun rauhassa. Hotelli on saanut matkailijoilta hyvät arvosanat, joten on syytä käydä tutustumassa siihen.

Boutique-hotelli Jänisjoen rannalla

  Hotellin ovella tapaan iloisesti hymyilevän, 33-vuotiaan yrittäjä Elina Pesosen. Vastaanoton kristallikruunujen ja kullan sävyjä heijastelevien kehysten elegantti tyyli jatkuu myös tilavassa huoneistossani. Mainitsen Pesoselle, että kaikki näyttää juuri remontoidulta. 


Tilava ja tyylikäs hotellihuone tunnelmallisine pöytälamppuineen. Kuva: Hotelli Joki
  – Omin pikku kätösin nämä paikat on laitettu, ja Minna Hirvosen sisustusmaulla, hän toteaa ja hymyilee entistä leveämmin. 

  Minna on kuulemma lähtenyt maailmalle jatkamaan uraansa sisustusremonttien ammattilaisena, ja Elina pyörittää nyt Värtsilän esteetöntä boutique-huoneistohotellia ja tilausravintolaa kokkipoikaystävänsä kanssa.


Ravintolan buffet-pöydän antimia. Kuva: Hotelli Joki
  Paikkakunnan pienuudesta huolimatta asiakkaita riittää.

  – Kesällä hotellissa käy turisteja, keväällä ja syksyllä lintuharrastajia ja talvisin on liikematkailijoita ja juhlia, Elina luettelee. Hän kertoo, että varsinkin isommista kaupungeista, kuten Helsingistä tai Pietarista, tulevat arvostavat erityisesti paikan kiireetöntä hiljaisuutta ja luonnonläheisyyttä – ja tietysti hyvää hinta-laatusuhdetta.

  Käyn iltakävelyllä pellolla näkyvällä lintutornilla ja katselen Jänisjoen hiljaista virtaa. Ennen nukkumaanmenoa nautin vielä saunan lempeistä löylyistä. Täällä ei yökerhon melukaan häiritse, vaan vain egyptiläisten yövalojen kiehtovat varjokuvat tuudittavat matkamiehen uneen.

Kaksi Karjalaa vierekkäin

  Aamulla myös juhlatilana toimivan hotellin ravintolan täyttää tuoreen leivän tuoksu, ja Elina nauraa sen olevan oiva herätyskello. Muuten moni aamuvirkkukin nukkuisi täällä kuulemma pommiin. 

  – Ehkä se on tuota Karjalan mystiikkaa, hän pohtii. 

  Vain neljän kilometrin päässä olevalta Niiralan rajanylityspaikalta avautuu toinen Karjala, se rajantakainen. Minä kuitenkin jatkan virkistäytyneenä matkailua kotimaassa, pitkin Runon ja rajan tietä.

Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »