Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lieksa, Vaskiviikko, Hanna Vienonen, Jouko Harjanne, Septura, Trompas Lusas

Via Karelia


Lieksan Vaskiviikon taiteellinen johtaja Jouko Harjanne. Kuva: Takaaki Koshiba

Vasket kuuluvat 
Lieksan kesään

Lieksan Vaskiviikko kerää jälleen 22–30.7.2016 upeisiin pohjoiskarjalaisiin maisemiin niin vaskimusiikin harrastajat ja ammattilaiset kuin korkeatasoisista konserteista nauttivan runsaslukuisen yleisön. 


  Pitkät perinteet omaava kymmenpäiväinen tapahtuma koostuu klassisen musiikin konserteista, eritasoisille soittajille suunnatusta kurssitarjonnasta sekä kansainvälisestä kilpailusta, jossa soittimena tällä kertaa on käyrätorvi. Näiden lisäksi festivaali näkyy myös Lieksan katukuvassa ja lähiympäristössä. Yleisö saa nauttia muun muassa eri puolilla kaupunkia järjestettävistä pihasoittotapahtumista sekä Vaskiteltan kevyemmästä ohjelmistosta. 

Tasokasta koulutusta

  Vaskiviikon musiikkikurssien mestariluokka on suunnattu ensisijaisesti ammattilaisille, mutta perusopetukseen ei ole ikärajoja tai tasovaatimuksia. Niinpä kaikilla vaskisoittimen hankkineilla on mahdollisuus saada tasokasta, pääosin yksityistunneilla tapahtuvaa opetusta. Yhteissoittoa voi opetella seitsikko- ja yhtyekurssilla. 

  – Meille on tulossa taas huikeita opettajia, vakuuttaa Lieksan Vaskiviikon toiminnanjohtajana 1.10.2015 aloittanut Hanna Vienonen.
Uuden toiminnanjohtajan valinta julkistettiin kesän 2015 festivaalin lopussa.


Brahe-salissa Vaskiviikon konsertti menossa vuonna 2014. Kuva: Kimmo Varjoranta
  – Olin paikalla koko tapahtuman ajan, ja täytyy sanoa, että se oli aivan mieletön kokemus, Vienonen hehkuttaa. Sitä tunnetta hän haluaa vaalia ja pyrkii jakamaan myös muille.

  Vienosen mukaan festivaali perustuu vahvalle pohjalle, joten tarvetta suurille muutoksille ei ole. Pientä poikkitaiteellista lisämaustetta on kuitenkin luvassa, kun suunnitelmissa on Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017.

Myös tasokkaita esiintyjiä

  Vaskiviikon konserttiohjelmiston kokoamisesta vastaa festivaalin taiteellinen johtaja Jouko Harjanne. Kesällä 2016 Lieksaan saapuu mm. lontoolaisista huippuvaskimuusikoista koostuva Septura, joka esiintyy seitsemän soittajan kokoonpanolla. Soittajat ovat soolopuhaltajia Euroopan maineikkaimmista orkestereista.


Trumpetti luonnon keskellä. Kuva: Takaaki Koshiba
  Tulonsa Vaskiviikolle on vahvistanut myös portugalilainen vaskikvartetti Trompas Lusas.

  – Eturivin käyrätorven taitureista koostuva kvartetti on ihastuttanut ympäri maailmaa omaperäisellä ohjelmistollaan sekä virtuoosimaisella osaamisellaan, Vienonen kertoo.

  Lieksan Vaskiviikolla on vieraillut viime vuosina noin 10 000 kävijää. 

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »