Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lieksan, Vuonislahti, kestikievari, Herranniemi

Via Karelia


Nykyinen, paikalle siirretty Herranniemen päärakennus on vuodelta 1850. Kuva: Harri Joensuu

Karjalaisia herkkuja ja hemmottelevia löylyhetkiä Kestikievari Herranniemessä

Lieksan Vuonislahden kylässä Pielisen rannalla koreilee tiettävästi koko Pohjois-Karjalan vanhin majatalo. Historiankirjat kertovat, että Herranniemessä on kestitty kulkijoita jo 1800-luvun alusta lähtien, jolloin tila toimi hevoskestikievarina.


  Tämän päivän Kestikievari Herranniemessä kunnioitetaan karjalaisia perinteitä jo neljännessä sukupolvessa. Nykyinen isäntä Tapio Nevalainen kertoo olleensa vain kolmen päivän ikäinen vanhempiensa toivottaessa ensimmäiset vieraat tervetulleiksi vuonna 1958.

  Vuonna 2007 Herranniemen päärakennus tuhoutui tulipalossa. Tilan sydämeksi löytyi 1850-luvun tupa, joka siirrettiin palaneen rakennuksen paikalle, jotta vieraat voisivat jatkossakin nauttia aidosta vanhanajan tunnelmasta.


Ruokailua Herranniemen tuvassa. Kuva: Harri Joensuu
  – Perinteet ja historia ovat tärkeä osa elämystä, ja ne kiinnostavat vieraita, Nevalainen kertoo.

Karjalaisia makua ja majoitusta

  Tilausravintolana toimivan Herranniemen pitopöydän kantava teema on tietenkin karjalaisuus, ja herkulliset, pitkään haudutetut liha- ja pataruoat ovat olennainen osa kattausta. Tarjolla on usein myös erilaisia piiraita sekä Pielisen parasta antia eli tuoretta kalaa.


Tarjolla Kievarinpataa ja karjalanpiirakoita. Kuva: Harri Joensuu
  Herranniemeen saapuvat ryhmät viettävät usein päivän ympäröivissä kansallismaisemissa retkeillen tai alueen nähtävyyksiä kierrellen, jonka jälkeen he saapuvat katettuun illallispöytään. Pielisen rannalla viihtyy helposti pidempäänkin – talvella Herranniemessä majoittuu 35 henkeä, kesäkuukausina noin 50.

Jäätävän hyviä löylyhetkiä

  Rentoon illanviettoon Nevalainen suosittelee kolmen saunan kierrosta.

  – Päärakennuksen yhteydessä on hoitava infrapunasauna ja rannassa perinteinen puulämmitteinen sauna sekä savusauna.

  Saunojen välillä voi virkistäytyä kylpypaljussa, ja saunailtaan voi yhdistellä myös ihoa helliviä yrttikylpyjä sekä hunaja- ja turvehoitoja.


Jääsauna kutsuu. Kuva: Harri Joensuu
  Talven tullen Herranniemen vieraille rakennetaan suomalaisiinkin saunatottumuksiin verraten eksoottinen erikoisuus, jääsauna. Lähes puoli metriä paksut jääseinät kestävät käytössä maaliskuun lopulle asti. Jääsaunassa löylyt höyrystyvät turkkilaisen saunan tavoin, ja lämpötila kohoaa 50–60 asteeseen.


Jääsauna sisältä. Kuva: Harri Joensuu
  – Todellisen talvielämyksen saadakseen voi käydä ajelemassa ensin Lieksan ja Kolin välisellä jäätiellä, joka kulkee Pielisen poikki, ja tulla sitten jääsaunaan höyryntäyteisiin löylyihin, suosittelee Nevalainen.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »