Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Suomussalmi, Hossa, retkeily, leirintä, Värikallio, luontokeskus, retkeilyalue

Via Karelia


Hossassa viihtyy koko perhe. Kuva: Maailmasta Oy

Monipuolinen Hossa sopii myös esteettömään retkeilyyn

Suomussalmen kunnan pohjoisosassa sijaitseva Hossa on koko perheen retkikohde. Leveiden pitkospuiden ja laiturien ansiosta Hossan vaikuttavista harjumaisemista nauttivat helposti myös liikuntarajoitteiset luonnonystävät.


  Hossassa kulkee 90 kilometrin edestä helppokulkuisia retkeilyreittejä. Maan ollessa lumen peitossa hoidettuja hiihtolatuja kiertää retkeilyalueella 60 kilometrin verran. Hossan tunnetuin nähtävyys on Värikallio, jonka kalliomaalauksia saavutaan ihailemaan varta vasten kauempaakin. 

Kirkkaat vedet, houkuttelevat harjut

  Hossan maasto on suurimmaksi osaksi jääkauden muovaamaa erämaaluontoa, ja lähes neljäsosa sen alueesta on kristallinkirkkaana kimaltelevia vesistöjä. Korkeiden harjujen erottamia järviä ja lampia on yhteensä noin 130, ja korkeuserojen luoma kontrasti saa retkeilijät haltioitumaan.


Melontaretkeilijöitä Hossassa. Kuva: Maailmasta Oy
  Yhdessä hiljalleen virtaavien jokien ja kuohuvien koskien kanssa Hossan vesistöt muodostavat 100 kilometrin melontareittien verkoston, jonka varrella on runsaasti aloittelijalle sopivia helppoja reittejä, mutta myös kokeneen melojan haastavia osuuksia.


Perhokalastaja Hossassa. Kuva: Maailmasta Oy
  Hossan vedet kuhisevat kalasta, ja leveiden laiturien ansiosta Hossassa kalastavat myös liikuntarajoitteiset retkeilijät. Matkailijan tietopankkina ja palvelupisteenä toimiva Hossan luontokeskus on myös täysin esteetön.

Mystisten kalliomaalausten jäljillä

  Luontokeskuksessa voi tutustua etukäteen Värikallion kalliomaalauksiin, joiden arvioidaan olevan noin neljäntuhannen vuoden takaa.


Värikallio vaaralta kuvattuna. Kuva: Alpo Rissanen / Suomussalmen matkailutoimisto
  Somerjärven rantakallio seisoo ylväänä muinaisen vesireitin varrella retkeilyalueen pohjoisosassa. Kalliosta on tunnistettu yli 60 erilaista punamullan ja veren seoksella maalattua kuviota, joiden epäillään liittyvän joko šamanismiin tai metsästykseen.

Hossa kansallispuistoksi 2017?

  Hossassa on erinomaiset palvelut, ja alueella toimii monia matkailuyrityksiä lomakeskuksista poroajelujen ja karhunkuvausretkien järjestäjiin. Retkeilyreittien varsilla on leiriytymiseen sopivia laavuja, autiotupia, eräkämppiä ja mökkejä nuotiopaikkoineen ja käymälöineen. 

  Hossan retkeilyalue on syystäkin ansainnut monia tunnustuksia. Vuonna 2011 se valittiin vuoden retkikohteeksi, ja viimeisimpänä Yle Luonto valitsi Hossan kesän 2014 parhaaksi luontokohteeksi. Nyt Suomussalmella tehdään lujasti töitä, jotta Hossan retkeilyalue saisi kansallispuiston statuksen vuoden 2017 alusta alkaen.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »