Nro 5-2015
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Via Karelia, Kainuu, Suomussalmi, Raatteen Portti, Raattteentie, talvisota, näyttely

Via Karelia


Talvisodan Monumentin keskusmuistomerkki Avara Syli ja sen 105 vaskikelloa. Kuva: Raatteen Portti

Raatteen Portti avaa tien talvisodan tapahtumiin

Suomussalmella on museo, jonka nimen kuullessaan moni suomalainen havahtuu, vaikka ei paikalla olisi käynytkään. Raatteentiellä käytiin yksi talvisodan tunnetuimmista taisteluista, eikä missään pääse tutustumaan sen tapahtumiin paremmin kuin Raatteen Portin talvisotamuseossa.


  Yrittäjä Pirjo Kähkönen suosittelee tutustumaan alueeseen ajan kanssa ja oppaan avustuksella.

  – Raatteentien varrella on monia muistomerkkejä, joista vaikuttavin on kivikenttä. Se todella konkretisoi Suomea kohdanneen tragedian.

  Talvisodan monumenttina tunnetulla kentällä on lähes 20 000 kivenlohkaretta, jotka edustavat sodassa kaatuneita sotilaita. Dramaattisen näkymän täydentää keskellä kohoava muistomerkki Avara syli, jonka 105 vaskikelloa – yksi sodan jokaiselle päivälle – kaikuvat sodan runtelemissa metsissä tuulen tahdissa.

Näe, koe ja tunnustele

  Museon suosituin huone on filmihuone. 14 minuutin dokumenttielokuva kertaa tiivistetysti talvisodan tapahtumia ja seuraamuksia.

  – Filmi uusittiin vuonna 2014. Tämä Pekka Lehtosaaren laatima dokumentti soveltuu hyvin myös lapsille ja nuorille, Kähkönen kertoo.


Raatteen Portin museossa esitellään talvisodan tapahtumia. Kuva: Raatteen Portti
  Esillä on runsaasti valokuvia Suomussalmesta ennen ja jälkeen talvisodan. Yksi kantavista teemoista on evakkoon lähtö – näyttely kuvaa dramaattisesti mihin kuntoon koti jää, kun on paettava sodan alta.

  – Nähtävillä on runsaasti puna-armeijan esineistöä, aseita sekä panssarivaunu. Erityisesti nuorten suosiossa on pakastimessa säilytetty kranaatti, jota pitelemällä voi kokea, miltä aseiden käsittely purevassa pakkasessa tuntuu.

Historian perässä maailman ääriin

  Raatteen Portti on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muina aikoina museo on avoinna ryhmille tilauksesta.

  – Ei meillä yksittäisiä matkailijoita pois käännytetä, vaan jos historia kiinnostaa, voi pienemmälläkin porukalla tiedustella opastusta, Kähkönen naurahtaa.

  Hän kertoo tavanneensa museovieraita Japanista ja Australiasta asti.


Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin tutustui Kainuun kierroksellaan 29.10.2015 Raatteen Portin talvisotanäyttelyyn, vierellään yrittäjät Pirjo Kähkönen ja Sami Pihlajamaa. Kuva: Raatteen Portti
  – Raatteentien tapahtumista on luettu kirjoista, ja traagisen paikan nähdäkseen ihmiset ovat valmiita matkustamaan toiselle puolen maailmaa.

Tapahtumia marssista maratoniin

  Raatteentien tapahtumien ympärillä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten toukokuinen Raatteen marssi. Kesäkuussa soi koko perheen Raate Rock, ja elokuussa talvisodan maisemissa juostaan Raatteen Maraton.

  – Viime maaliskuussa järjestettiin sodan muistoksi Talvisotahiihto, joka hiihdettiin yhdessä oppaan kanssa. Tapahtuma sai valtavasti positiivista palautetta, joten katsotaan, järjestämmekö sen tänä talvena uudelleen.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »