Nro 5-2015
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lappi, Salla, hiihtokeskus, Kelloselkä, luontomatkailu, Äinpäin-päivä, Salla Midnight Trail Maraton, viinakauppahiihto

Via Karelia


Tällä on tilaa! Kuva: Sallan kunta

Salla houkuttelee erämaahan

Itärajan tuntumassa sijaitseva Salla on tuntureiden, revontulien ja porojen valtakunta.


  Jos kaipaa vapaa-ajaltaan luontoelämyksiä, rauhaa ja persoonallisia tapahtumia sopivassa mittakaavassa, Salla on loman arvoinen paikka.

Idässä ihastutaan

  Sallan erämaakutsu on kaikunut kauas. Vuosittain tähän Lapin itäosan pieneen kuntaan löytävät tiensä tuhannet ulkomaiset turistit, heistä suurimpana ryhmänä hollantilaiset sekä rajan takaa Venäjältä tulevat. Sallatunturin hiihtokeskus houkuttelee venäläisiä perheitä hyvien palveluidensa ja korkeatasoisen infrastruktuurin ansiosta.

h
Sallatunturin hiihtokeskuksessa voi nauttia vauhdikkaasta menosta. Kuva: Sallan kunta
  – Salla on Murmanskissa hyvin tunnettu brändi, mutta myös Pietarin ja Moskovan seuduilta on totuttu vierailemaan Sallassa, kertoo Sallan hallinto- ja kehittämisjohtaja Pekka Huhtala.

  Sallan kansainvälisellä rajanylityspaikalla Kelloselässä tehtiin viime vuonna noin 200 000 rajanylitystä.

  – Venäläismatkailijoiden määrä on maan taloudellisen tilanteen ja ruplan heikkenemisen vuoksi vähentynyt, mutta uskomme, että määrät lähtevät tulevaisuudessa taas nousuun. Venäläisten turistien vähenemistä paikkaavat osaltaan Keski-Euroopasta tulevat turistit, Hollannin lisäksi heitä tulee paljon myös Iso-Britanniasta, Saksasta ja Espanjasta.


Salla ruskan aikaan. Kuva: Sallan kunta
  Matkailu on siis Sallalle tärkeä elinkeino, jota kunta tukee erilaisin investoinnein. Yhteistyössä Holiday Clubin kanssa aloitetaan yhteishanke, jonka lopputuloksena Sallaan saadaan noin 200 lisävuodepaikkaa talvikaudelle 2016–17. Kaavoituksella ja tonttihankinnalla on pyritty avittamaan myös ostoskeskushanketta, ja Huhtala toivookin, että lähivuosina Sallaan kohoaisi uusi ostoskeskus palveluita täydentämään.

Koko perhe harrastaa

  Myös luontomatkailun puolella on Sallassa tehty kehitystyötä. Alkavalle talvelle on valmistumassa talvipyöräily- ja kävelyreittejä, jotka mahdollistavat luonnossa liikkumisen lihasvoimin myös lumen aikana. Noin kolmen kilometrin mittaisia reittejä on kaksi, joista toinen kulkee valaistun ladun vierellä, joten sillä näkee liikkua myös iltaisin. Myös talviliikuntaan sopivia pyöriä on vuokrattavissa paikan päältä.


Siitä se lähtee! Kuva: Sallan kunta
  Uutta on myös Sallatunturin hiihtokeskuksessa alkavat perhehiihtokoulut. Usein hiihtokoulut ajatellaan vain lasten ja aloittelevien laskijoiden jutuksi, mutta Sallassa halutaan muistuttaa, että myös vanhempien ja kokeneempien laskijoiden on syytä silloin tällöin palautella mieleen tekniikoita – ja onhan yhdessä oppiminen mitä parasta perhedynamiikan parantamista!


Poroajelu on mieleenpainuva elämys. Kuva: Sallan kunta
  Perhematkailu on muutenkin Sallassa keskiössä. Kunnassa järjestetään ympäri vuoden erilaisia koko perheelle suunnattuja tapahtumia, joissa perheen pienimmät on huomioitu, ja rauhallinen, turvallinen ympäristö tekee lasten kanssa kulkemisesta helppoa ja huoletonta.

Äinpäin-päivää ja hiihtäen viinakauppaan

  Vaikka sydäntalvi on Sallassa parasta matkailusesonkia, kunnassa tapahtuu ympäri vuoden. Kesän kohokohta on Äinpäin-päivä – heinäkuinen koko perheen tapahtuma, jossa vuorokausirytmi käännetään nurin, eli äinpäin, niin kuin Sallassa on tapana sanoa. Koska kesäisin riittää Sallassa valoa vuorokauden ympäri, äinpäin-päivänä kylän kaupat ovat auki keskiyöhön asti, ja raitilla riittää ohjelmaa ja tekemistä pikkutunneille asti. Samasta ajatuksesta on saanut alkunsa myös edellisenä viikonloppuna yöttömässä yössä tuntureilla juostava Salla Midnight Trail Maraton.


Salla Midnight Trail Maraton alkamassa. Kuva: Sallan kunta 
  Maaliskuun auringon jo lupaillessa kevättä, lähtevät sallalaiset porukoissa viinakauppaan. Ensi vuonna jo 15:ttä kertaa hiihdettävän viinakauppahiihdon idea on yksinkertainen: ehtiä Saijan kylästä 43 kilometrin päähän ”pitkäripaiseen” ennen sulkemisaikaa. ”Nautinnossa säilyy maku, kun sitä ei saa liian helpolla”, tuumataan Sallassa, ja lähdetään matkaan. Joukkoon mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää!


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »