Nro 5-2015
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Via Karelia, Lappi, Salla, poro, poropuisto, luontoretki, kulttuuri- ja historiakierrokset

Via Karelia


Sallan Poropuiston noin 40 poroa saavat sulanmaan ajan käyskennellä vapaasti 200 hehtaarin alueella. Kuvat: Sallan Poropuisto

Poropuistossa elämys syntyy yksinkertaisista asioista

Sallan Poropuistossa matkailijaa odottavat luonnon rauha, kiireettömyys ja yksilöllinen palvelu. Ja tietenkin noin 40 poroa.


  Sallan Poropuistossa viime vuosien trendi kohtuullistamiseen ja elämän hidastamiseen on huomattu koko ajan lisääntyvinä asiakasvirtoina. 

  – Tänne hakeutuvat hiljaisuutta ja luontoa rakastavat ja luonnossa liikkuvat ihmiset – pariskunnat ja perheet, mutta myös ryhmät ja yksittäiset henkilöt, kertoo Poropuiston emäntä Tarja Mattila  – Asiakkailla on kova kaipuu luonnolliseen kohtaamiseen luonnon kanssa ja kaipuu nähdä aitoa ympäristöä paikallisen ihmisen kanssa.

  Poropuiston henkilökunta pyrkii aina luomaan matkailijoille kiireettömän vierailun, jossa jokaisen tarpeet huomioidaan ja jokainen kävijä otetaan huomioon yksilönä. 

  – Vaikka meillä sesonkiaikana käy päivässä satoja ihmisiä, retket tehdään aina pienissä ryhmissä. Sen lisäksi että asiakkaat pitävät siitä, myös henkilökuntamme inspiroituu ja nauttii retkistä joka kerran uudestaan, Mattila sanoo.

Ryhmä se on pienikin ryhmä

  Poropuiston kärkituote on ehdottomasti retket poronhoitoalueelle. Puiston noin 40 poroa saavat sulanmaan ajan käyskennellä vapaina 200 hehtaarin alueella, jonne myös matkailijat pääsevät patikoimaan ja kohtaamaan porot niiden ikiaikaisella hoitoalueella. Kingi, Kiela, Nappula ja niiden lajitoverit ovat vasasta asti tottuneet ihmisiin ja tekevät mielellään tuttavuutta turisteihin. Loortin poro -ohjelmapaketti vie matkailijat ohjatulle retkelle poroja ruokkimaan. Ruokinta- ja rapsutteluhetken jälkeen nautitaan nokipannukahvit paikallisten leipomusten kera. Kesäaikaan Poropuistosta järjestetään ohjattuja melontaretkiä Hangasjärvelle, ja ympäri vuoden tehdään paikallista kulttuuria ja historiaa valottavia Sallan kulttuuri- ja historiakierroksia.

  Poropuiston ryhmäajattelu lähtee pienestä.

  – Meillä ryhmän minimikoko on neljä henkeä. Matkaan ei tarvitse lähteä bussilastillisella, vaan ”minä ja minun kaverit” on meille riittävän iso ryhmä, Tarja Mattila korostaa.


Poropuiston emäntä Tarja Mattila valmiina palvelukseen. 
  Vaikka Poropuistolla on valmiita retkipaketteja, se pystyy tarjoamaan asiakkaille myös heidän toiveitaan vastaavia aktiviteetteja. 

– Mottomme on: ”Kerro toiveesi, tehdään yhdessä”. Oppaamme ovat asiantuntevia eräoppaita, paikallisia ihmisiä – kutsun heitä ”tunturipurossa uitetuiksi pojiksi”, Mattila nauraa.

  – He ovat asuneet tunturissa ikänsä, joten heillä on erityistuntemus Sallan alueesta. Oppaat toimivat aina ryhmän omista lähtökohdista, oli toiveena sitten sykettä kohottava kuntoretki tai huonosti liikkuvien opastus. Meillä upeat luontoelämykset eivät ole kunnosta kiinni.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »