Nro 5-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen, hirvikärpänen, Halloween

Matkan varrelta


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen

Lipoptena cervi ja 
suuri kurpitsa 

  Naapurini kertoi kyselyikäisestä tyttärestään ja siitä, miten heidän päivänsä ovat täynnä ihmettelyä. Hän jatkoi, miten surullista on, ettei meillä aikuisilla ole aikaa pysähtyä pohtimaan vaikkapa luonnon ihmeitä.

  Itse olen koittanut säilyttää lapsekkaan hämmästelyasenteen – jo siksi, että toimittajan työssä siitä on hyötyä, mutta toisinaan voi myös naurattaa lähipiiriään pohdinnoillaan.

  Lenkkeilen paljon metsässä, ja luonto kyllä tarjoaa yhtä ja toista hämmästeltävää. Vaikkapa sen, onko hyttysellä reviiri. Kun ympärilläni parveilee koko ajan ärsyttävästi inisevä hyttysparvi, ovatko ne hyttyset koko lenkin ajan samoja? Vai loppuuko niiden reviiri jossain? Jos jälkimmäistä, miten hyttynen reviirinsä merkkaa?

  Tänä syksynä olen sattuneesta syystä äitynyt pohtimaan myös hirvikärpäsiä. Itse olen yliherkkä sille mönkimisen tunteelle päänahassa, ja kokemukseni mukaan Lipoptena cervi ärsyttää myös koiraa. Mutta tunteeko hirvi sen? Ja jos tuntee, niin mitä se voi sille tehdä? Pystyykö se vääntämään itsensä sellaiseen asentoon, että se voi takajalallaan raaputtaa vaikkapa kylkeään? 

  Marraskuun vaihteen viikonloppuna jäin pohtimaan suomalaisuutta ja sen arvostamista. Kaupat ja kavereiden Facebook-päivitykset olivat täynnä kurpitsoita ja naamiaisasuja – Halloween on toden totta tullut jäädäkseen. Hämmästelin sitä, miksi suomalainen kulttuuri ei meille kelpaa. Olemmeko niin amerikkalaistuneita vai kaupan läpikotaisin aivopesemiä? Pohdin asiaa myös julkisesti ja sain vastaukseksi sen, että mikä tahansa juhlan aihe tähän pimeään vuodenaikaan on tervetullut. Ymmärrän sen hyvin, mutta tällaisena suomalais-ugrilaisena jääränä soisin, että juhlisimme mieluummin kekriä kuin suurta kurpitsaa.
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »