Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Ylitornio, Ainiovaara, Aavasaksa, Miekojärvi, Iso-Vietonen, Raanujärvi, Tornionjoki

Revontultentie


Aavasaksan laelta on upeat näkymät. Kuva: Ylitornion kunta

Ylitorniolla ollaan Lapin-matkailun juurilla

Aavasaksan Lappi vaaroineen ja vesistöineen tarjoaa matkailijalle puhtaan luonnon ohella erinomaiset harrastus- ja virkistysmahdollisuudet. Noin 240 metrin korkeuteen kohoava Aavasaksan vaara on Suomen Lapin vanhin matkakohde, jonka laelta avautuva kansallismaisema on viehättänyt turisteja jo kauan. 


Talviurheilun riemuja

  Ainiovaaran talviurheilukeskus mahdollistaa monipuolisen talviliikunnan. Ainiovaarassa on hyvätasoinen hiihtostadion ensilumenlatuineen sekä jäähalli. Viime vuonna Ainiovaaraan rakennettiin myös jääspeedwayrata, jolla tämän vuoden alussa järjestettiin ensimmäiset kansainväliset jääspeedwaykilpailut. 


Murtomaahiihtoa Ainiovaaralla. Kuva: Ylitornion kunta
  Ainiovaaralla on erinomaiset mahdollisuudet myös murtomaahiihtoon. Erimittaisia ja -tasoisia reittejä löytyy useita, ja yhdyslatuja pitkin Ainiovaarasta pääsee hiihtämällä Aavasaksan upeisiin maisemiin. Ainiovaarasta löytyy myös maailmanmestari Sami Jauhojärven mukaan nimetty Mustin lenkki. Hiihtosesongin ulkopuolella reitit ovat patikoitsijoiden käytössä, ja matkan varrelta löytyy laavuja ja tulentekopaikkoja, joissa istahtaa hetki ja nauttia Lapin luonnon lumosta.


Kuuluisa Keisarinmaja. Kuva: Ylitornion kunta
  Pitkät matkailuperinteet velvoittavat myös panostamaan tulevaisuuteen. Noin kymmenen kilometrin päässä Ylitornion keskustasta sijaitsevalle Aavasaksan alueelle on vireillä kehityssuunnitelma, jonka avulla Ylitornion houkuttelevuuden toivotan kasvavan. 

  Aavasaksalla on laskettelukeskus, jota viedään voimakkaasti eteenpäin vuosina 2016–2018. Olemassa olevat kaksi rinnettä saavat rinnalleen kolmannen, erityisesti nuorisolle suunnitellun rinteen reileineen, bokseineen ja paippeineen. Alueelle nousee myös uusi kahvila-vuokraamo-lipunmyyntirakennus, joka palvelee laskettelijoita aivan paikan päällä. Keskuksen laajentaminen alkaa tulevana kesänä, ja avajaisia päästään viettämään jo ensi sesongilla. 

Elämyksiä maalla ja vedessä

  Ylitornion suurimmat järvet ovat Miekojärvi, Iso-Vietonen ja Raanujärvi. Lähekkäin sijaitsevat järvet muodostavat matkailullisesti kiehtovan järvialueen, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa sekä laadukkaita majoittumisvaihtoehtoja. Järvialueen rehevä luonto poikkeaa vaarojen lakien karusta ympäristöstä.

  Vesistöillä on kautta aikojen ollut Ylitorniolle suuri merkitys. Kunnan suoni, vapaa ja valjastamaton Tornionjoki tuo edelleen matkailijoita alueelle lohia narraamaan, mutta Tornionjoen kuohut tarjoavat elämyksiä myös mm. melojille. Ylitornion ohjelmapalveluyrittäjien opastuksella sekä villi joki että järvien aavat selät ovat turvallisesti saavutettavissa.

 

  Kalastamisen lisäksi Ylitorniolla riittää tekemistä myös kuivalla maalla. Lapin luonnossa aikaa saa kulumaan lähes loputtomasti, oli liikuttajana sitten oma lihasvoima, porot tai koiravaljakko tai moottorikelkkojen hevosvoimat. Otsalamppu päähän, lumikengät jalkaan ja kipuamaan Aavasaksan päälle ihailemaan revontulia – tai kun ilmat viilenevät liikaa, Ylitornion kuntotalossa vierailijoita palvelee uimahalli, kuntosali ja liikuntasali. Voimamiehistä tunnetun Ylitornion aktiivinen urheiluseura järjestää voimannostokisoja alueella useita kertoja vuodessa. Suurin puristus on penkkipunnerruksen EM-kilpailut syksyllä 2017. 


 Penkkipunnerruskisat Ylitorniolla. Kuva: Ylitornion kunta
  Ylitornio on vireä kunta, joka kehittyy koko ajan. Kuntakeskuksen uudistaminen valmistuu tulevana kesänä, joten jatkossa uudistunut Ylitornio palvelee turisteja entistä viihtyisämmin.
http://www.aavasaksa.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »