Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Revontultentie, Kolari, Lomakeskus Seita, Pasi Kurkkio, majoitus, kota, savusauna, kylpytynnyri, avanto, lappilainen ruoka

Revontultentie


Tammi-helmikuussa voi lyhyelläkin retkellä nähdä auringonnousun ja -laskun. Kuvat: Lomakeskus Seita

Lomakeskus Seita – niin kuin kotia tulis

Lomakeskus Seidassa ovat monet vieraat majoittuneet jo 65 vuoden ajan. Lapin matkailun edelläkävijä ei ole vain lomakylä – Seita on kohtauspaikka, jossa elinikäiset ystävyydet saavat alkunsa. 


  1950-luvulle tultaessa Lapin matkailu oli vielä vähäistä. Äkäslompoloon asettuneet Anja ja Eevert Kurkkio olivat juuri saamassa valmiiksi ikiomaa kotiaan, Takalehdon taloa, kun paikallinen ruokakauppias kertoi Oslon olympialaisiin harjoittelevan hiihtojoukkueen etsivän harjoituspaikkaa Äkäslompolosta.

  Kurkkiot tarjosivat kotiaan joukkueelle hiihtoleirin tukikohdaksi, ja niin alkoi perheyrityksen tarina – isäntäväki asettui leirin ajaksi pirtin nurkkaan väliverhon taakse, ja yksi Lapin ensimmäisistä matkailualan yrityksistä oli syntynyt.

Lapin matkailua edistämässä

  Kurkkion Retkeilymajana toimintansa aloittanut Lomakeskus Seita on edelleen suvun omistuksessa, nyt jo kolmannessa polvessa.

  – Siihen aikaan ladut tehtiin vielä hiihtämällä. Harjoitusleiri ei kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä Oslon vuoden 1952 talviolympialaisissa Suomi oli ensimmäistä kertaa olympiakisojen menestynein hiihtomaa, toteaa Seidan nykyinen isäntä Pasi Kurkkio.

  Ensin pihan navetta muutettiin vaatimattomiksi majoitustiloiksi. Ensimmäisen sukupolvenvaihdoksen aikaan pihapiiriin rakennettiin 10 mökkiä. Ne olivat Lapin ensimmäiset saunalliset mökit.


Seidan viihtyisä mökki.
  – Ajatusta pidettiin hulluna. Miksi ihmeessä mökeissä pitäisi olla oma sauna? Vanhempani olivat kuitenkin Lapin matkailun uranuurtajia – sen jälkeen ei muunlaisia mökkejä Lappiin juuri rakennettu, kertoo Kurkkio.

Erityistarpeet huomioiden

  Tänä päivänä Seita tarjoaa mökkimajoituksen lisäksi ryhmien suosimaa hotellimajoitusta, sekä edullisempaa majatalomajoitusta. 2000-luvulla pihaan on rakennettu viihtyisä 40 hengen kota, joka sopii erinomaisesti illanviettoihin ja juhlatilaisuuksiin, sekä perinteinen savusauna, jonka yhteydessä on kylpytynnyri ja avanto. 


Savusaunassa on tunnelmaa!
  Seidan tiloissa esteettömyys ja erityistarpeet on otettu erinomaisen hyvin huomioon.

  – Hotelli on rakennettu liikunta- ja näkörajoitteiset huomioiden, ja myös kotaan on esteetön kulku. Osa tiloista on varustettu induktiosilmukoilla kuulovammaisia vieraitamme ajatellen, Kurkkio esittelee.

Paikallisuus ennen kaikkea

  Pitkät perinteet ja paikallisuus ovat Seidassa arvossaan. Paikallinen ja asiantunteva henkilökunta, kodikas ilmapiiri ja paikan päällä valmistettu lappilainen ruoka ovat tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä.


Kota sopii erinomaisesti illanviettoihin ja juhlatilaisuuksiin.
  Seidan herkullinen ruoka onkin tunnettu ympäri Lappia. Ruokapöytään toivotetaan tervetulleiksi myös mökkiläiset ja muut matkailijat, vaikka he eivät Seidassa majoittuisikaan.

  – Keittiössämme kartetaan puolivalmisteita. Luonnolliset ja lähellä tuotetut raaka-aineet ovat pääosassa. Erityisen suosittu noutopöytämme on poronkäristyspäivänä.

  Lapin täysihoito tekee lomailusta helppoa. Hiihto- tai lasketteluretkeä ei ole syytä keskeyttää ruokaostosten vuoksi.

  – Täällä ei lomailijan tarvitse huolehtia muusta kuin ruokapöytään saapumisesta oikeaan aikaan, Kurkkio naurahtaa.

Hiihtäjän ja luovan mielen unelmakohde

  Talon tarina alkoi murtomaahiihdosta, ja se on yhä Seidan ykkösaktiviteetti. Pihasta alkaa 330 kilometrin latuverkosto, josta 38 kilometriä on valaistuja latuja. Vieraat voivat vuokrata myös lumikenkiä retkilleen. Ulkoilun jälkeen maistuu sauna sekä virkistävä pulahdus uima-altaaseen.

  Kurkkion mukaan tammi–helmikuu kasvattaa ajankohtana suosiotaan.

  – Se on erinomaista aikaa erityisesti valokuvaajille ja taidemaalareille – lyhyelläkin retkellä ehtii nähdä auringonnousun ja -laskun. Taivaanrannan värikirjo ja punertavina kuultavat tunturit antavat inspiraatiota pitkäksi aikaa.  Myös revontulimatkailu on suuressa suosiossa. Lomakeskuksen henkilökunta antaakin vinkkejä revontulien kuvaamiseen ja herättää vieraat pyynnöstä keskellä yötä, kun taivaalla loimuaa.
http://www.seitahotelli.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »