Nro 1-2016
Luokittelu: Lappi ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Inari, Siida, saamelaismuseo, luontokeskus, perusnäyttelyt, vaihtuvat näyttelyt, ulkomuseo, opastus, oppitunti, matkailuinfo, retkeilyneuvonta, kahvila-ravintola Sarrit

Museot ja näyttelyt


Siida sijaitsee Inarissa, Suomen saamelaisalueen keskuksessa. Kuvat: Siida

Siida johdattelee 
 saamelaisten jalanjäljille 

Saamelaiskulttuuri ja luonto ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Siksi on täysin luontaista, että Suomen saamelaisten kansallismuseo toimii yhdessä Metsähallituksen luontokeskuksen kanssa. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida sijaitsee Inarissa, Suomen saamelaisalueen keskuksessa.


  Saamelaismuseon ja luontokeskuksen näyttelyt kulkevat käsi kädessä toistensa kanssa – ne ovat yhtä erottamattomat kuin ovat saamelaiset ja luonto. Elävän tuntuiset jättiläiskuvat ja esineistö yhdistettynä luonnonmukaiseen valaistukseen ja äänimaailmaan saavat aikaan todentuntuisen retken alkuperäiskansan elämään.


Siidan luontonäyttely.
  Perusnäyttelyjen lisäksi Siidan vaihtuvat näyttelyt tukevat luonnon ja kulttuurin välistä vuorovaikutusta vaihtelevasti valokuvin, veistoksin ja kädentaidoin. Kesäisin avoinna on myös ulkomuseo, jossa vieraat pääsevät tutustumaan aitoihin saamelaisasumuksiin sekä kivikauden aikaisiin löytöihin. Ulkomuseoalueen vaikuttavimpiin kohteisiin kuuluvat Tirron hirsirakennukset sekä 1900-luvun alkuun käytössä ollut käräjätupa, jonka seinistä voi yhä erottaa tuomiotaan odottaneiden kaiverruksia.

Syväsukellus saamelaisuuteen

  Parhaan kosketuksen saamelaiskulttuuriin saa asiantuntevan oppaan johdolla. Siidassa on kolme sisällöltään erilaista, erityisesti ryhmille suunniteltua opastusta.


Saamelaismuseon näyttelyä. 
  Perusnäyttelyihin perehdyttävää opastusta järjestetään ympäri vuoden. Kesällä ulkomuseon aukioloaikoina teemaopastuksen turvin matkataan ajassa 150 vuotta taaksepäin Tirron tilalle, jossa 1800-luvun saamelaiset hankkivat elantonsa maatalouden, metsästyksen ja kalastuksen kautta. Kierrokseen voidaan yhdistää myös askartelua oppaan johdolla.

  – Kolmas opastuksemme on Bures boahtin -hetki, joka alkaa hauskalla saamen kielen ja kulttuurin oppitunnilla. Opastus on todella suosittu leirikouluryhmien keskuudessa, mutta oppitunnilla viihtyvät myös aikuisryhmät, suunnittelija Ida Ikonen kertoo.

  Oppitunnin päätteeksi tutustutaan Siidan näyttelyihin yhdessä oppaan kanssa.

Luonto on läsnä myös lounaalla

  Siidassa matkailijoita palvelevat lisäksi Inarin kunnan matkailuinfo sekä luontokeskuksen retkeilyneuvonta, josta saa ympärivuotista opastusta Utsjoen ja Inarin alueen upeisiin kansallispuistoihin ja luontokohteisiin.


Siidan ulkomuseota. 
  Kahvila-ravintola Sarrit palvelee Siidan toisessa kerroksessa. Sekä lounaspöydässä että kahvilan suolaisissa ja makeissa herkuissa korostuvat pohjoisen luonnon puhtaat maut ja raaka-aineet. Ryhmille voidaan varauksesta järjestää ruokailu myös pihan kammissa. 


http://www.siida.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »