Nro 1-2016
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Salon Taidemuseo Veturitalli, Juha Metso, valokuvataiteilija

Museot ja näyttelyt


Juha Metson sarjasta

Juha Metson valokuvia
 Veturitallissa

Salon taidemuseon ohjelmistossa on ollut vuodesta 2004 lähtien runsaasti valokuvan nimekkäitä tekijöitä. Keväällä 2016 vuorossa on merkittävän suomalaisen valokuvaajan Juha Metson ensimmäinen retrospektiivinen näyttely.


  Salon Taidemuseo Veturitallin ja Lappeenrannan taidemuseon yhteistyössä tuottama Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion -näyttely on esillä Salossa 30.1.–15.5.2016 ja Lappeenrannassa 26.11.2016–5.3.2017. Laaja, 150 teoksesta koostuva näyttely ilmentää Juha Metson (s. 1965) tuotannon monipuolisuutta. Näyttely koostuu valokuvista, kuvasarjoista, installaatioista, performanssivideoista ja musiikkivideoista neljältä eri vuosikymmeneltä.


Juha Meso 2014. Kuva: Ida Metso
  Kotkalainen Metso on menestynyt sekä kuvajournalistina että valokuvataiteilijana. Hän on kuvannut yli 60 maassa, varsinkin itärajan takana Karjalassa ja syvällä Venäjällä, mutta myös Afrikassa ja Afganistanissa. Tilattujen reportaasien rinnalla on aina kulkenut Metson oma taiteellisempi tuotanto. Juha Metso ilmaisee valokuvissaan ennen kaikkea kohteensa luonnetta, kuvasipa hän sitten ihmisiä, luontoa, eläimiä tai maisemaa. Jokainen kuva ilmentää myös häntä itseään. Usein hänen valokuviinsa sisältyy vahvoja tunnetiloja, komiikkaa ja itseironiaa.


Ville Haapasalo, 2013, © Juha Metso
  Juha Metson tuotantoa on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin koti- kuin ulkomailla. Hänen laajan kirjatuotantonsa aiheina ovat olleet niin Metson tuntemat muusikot ja taiteilijat, kuten Ville Haapasalo ja Juice Leskinen, kuin Metsoa kiinnostavat alueet ja niiden ihmiset. 

Vuoden 2016 muut näyttelyt

  Kuvataiteilijat Matti Warén, Uuno Eskola, Viljo Hurme, Lyyli Säilä ja Ben Renvall vaikuttivat Salossa 1900-luvun alussa. Heidän teoksiaan on esillä Salon taidemuseossa 28.5.–9.10.2016 näyttely Lyyli Säilä, Uuno Eskola ja taiteilijatoverit tutustuttaa etenkin Eskolan ja Säilän tuotantoihin.

  Uuno Eskola (1889–1958) oli kuvataitelijana ekspressionisti, mutta hän oli myös kirjailija, teatterinohjaaja, lavastaja ja näyttelijä. Ohjasipa hän elokuviakin 1920-luvun lopussa. Sotien jälkeen hän teki julkisia mosaiikkiteoksia mm. kirkkoihin.


Lyyli Säilä: "Salo", 1958, öljy kankaalle 107 x 177, Salon kaupungin taidekokoelma. Kuva: Katri Lehtola
  Salolainen taidemaalari Lyyli Säilä (1905–1967) tunnetaan etenkin kotiseutunsa näkymien kuvaajana, mutta hänen tuotantonsa käsittää myös runsaasti muotokuvia. Säilä vietti usein kesiään äitinsä kotiseudulla Kustavissa ja maalasi siellä Kustavi-aiheita.

  Veturitallin vuoden viimeinen näyttely Ester Helenius on esillä 21.10.2016–22.1.2017, ja se esittelee etenkin herkistä henkilökuvistaan ja kukka-asetelmistaan tunnetun taidemaalari Ester Heleniuksen (1875–1955) teoksia. Näyttelyn on tuottanut Hämeenlinnan taidemuseo.


Ester Helenius: "Kukka-asetelma", 1947, öljy kankaalle 65,5 x 54, Salon taidemuseo Veturitallin Ystävät ry:n kokoelma.

http://www.salontaidemuseo.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »